САЩ изпратиха самолетоносача „Теодор Рузвелт" и кръстосвач до Йемен, за да се присъединят към 10 други американски корабa, обявиха американски представители, цитирани от „Ню Йорк Таймс".

Представителите поясниха, че това е предупреждение към Иран да не доставя оръжие на шиитските бунтовници в Йемен.

Администрацията на Обама разполага бойните кораби, за да покаже сила, но признава, че флотилията може да бъде използвана за прихващане на ирански оръжейни доставки за хусите. Корабите също ще подсигурят военната кампания на Саудитска Арабия в Йемен.

Това наистина е свързано с изпращане на послание. Това е послание до нашите партньори, че ние сме там и сме готови да помогнем. Това е послание до иранците, че ние наблюдаваме", изтъкна американски източник.

Говорителят на Белия дом остро критикува иранските доставки на оръжие за шиитските бунтовници в Йемен като „дестабилизиращ" фактор и отхвърли „малко ироничния" призив на иранския външен министър, който в статия за американското издание се обяви за дипломатическо решение.

Представители на Военноморските сили на САЩ заявиха, че някои от американските кораби до Йемен, които имат на борда си 2 хиляди тюлени, са в района от евакуирането на американското посолство в страната през февруари.

Но през последните дни броят на корабите и огневата мощ значително се увеличи. Всичко това е свързано с нестабилността в Йемен, заради това тези сили са там и наскоро бяха увеличени, каза говорителят на Пети американски флот, базиран в Бахрейн.

Самолетоносачът „Теодор Рузвелт" вече беше в Персийския залив при получаването на заповедта да заеме позиции до Йемен. Той премина през Ормузкия проток и навлезе в Арабско море неделя срещу понеделник, ескортиран от крайцера „Нормандия". Двата кораба сега плават южно от Арабския полуостров.

Друг източник разкри, че самолетоносачът не е получил разрешение от Белия дом да извършва полети над Йемен.