Представители на Венецианската комисия пристигат у нас за дискусия по предстоящото гласуване на конституционните промени, съобщиха от БНР.

Освен с представителите на официалните институции европейските юристи ще се срещнат и с експертите на българския Институт за правни инициативи. Директорът на неправителствената организация Биляна Гяурова заяви, че очаква за пореден път, доколкото е възможно категорично, да посочат, че предложените промени в Конституцията са крачка напред.

За Гяурова е възможно промените да не получат достатъчна подкрепа в Народното събрание. "Това е лош сигнал, защото показва, че въпреки широката коалиция, която е създадена, колко фрагментиран е парламента и колко скъпа и ценна стока са промените в Конституцията и то по-специално за съдебната власт.

През годините съдебната власт придоби изключително сериозно значение. Там минават много сериозни интереси и не без значение, дори чисто политически, коя партия по какъв начин ще изиграе своите козове, за да може да изтъргува в последствие най-сериозно влияние по отношение на съдебната власт", каза Гяурова.

Относно издигането на кандидати за конституционен съдия Гяурова определи като: "Парламентарен цинизъм, гарниран с арогантност" обсъждането на процедурите за избор и номиниране на съдия в Конституционния съд от парламентарната квота в петък, 11 септември. Според нея процедурата трябва да започва поне шест месеца преди избора на конституционен съдия.

Венецианска комисия, чието официално наименование е Европейска комисия за демокрация чрез право, е консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа през 1990 година.

Основен обект за работа на комисията са законите и законопроектите на държавите-членки, свързани с проблемите на конституционното право, правосъди, референдуми, избори. Становищата на Венецианската комисия имат препоръчителен характер.

Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) нееднократно е имала повод да изложи мнение за провежданата съдебна реформа в България. В становище от 22-23 март 1999 г. комисията е изразила загрижеността си от политизирането на процеса на избиране на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет.

В последващо становище на Венецианската комисия относно проектозакона за изменение на Закона за съдебната власт, прието от комисията на 5-6 юли 2002 г., е отбелязано, че би било желателно да се деполитизира съставът на Висшия съдебен съвет.

В последния споменат акт се отбелязва, че системата за избор на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на парламента все още поражда риск от политизация и следва да бъде преразгледана.