Вик на отчаяние чрез медиите отправи председателят на Софийски районен съд (СРС) Методи Лалов до Министерство на правосъдието.
Поводът е дългогодишният проблем със сградата на най-големия съд в България.

Лалов събра журналистите в сградата на бившето ГУСВ (Главно управление на строителните войски) на булевард „Цар Борис III", където трябва да се премести Софийскияt районен съд, но това не може да се случи вече две години.

В зала без мебели и в много емоционално обръщение Лалов разказа за безхаберието на министерството и личнaта си борба съдът да се премести най-после на ново място.

„Не се радвам, че се състои такава среща и не се чувствам добре в тази роля, но тъй като комуникацията с министерството меко казано не е на ниво, се налага да го направя като вик на отчаяние", посочи Лалов.

По думите му Софийски районен съд е на колене, тъй като министерството не прави необходимото, за да осигури условията магистратите да си вършат работата нормално. Само за 2012 година СРС е разгледал 113 хиляди дела и е най-големият съд у нас, припомни той. 530 служители чакат да се преместят в нормална сграда, а хиляди граждани очакват правосъдие.

Сградата на „Цар Борис III" е готова на практика от месец март тази година, но редица проблеми правят невъзможно реалното преместване на съда там. Месеци са трябвали на министерството, за да разбере, че сутеренът се наводнява, като за това Лалов е уведомил министерството още в началото на ноември 2012 година.

Чак през юни 2013 година процедурата по отводняване е задвижена и сградата вече е отводнена, като през това време строителят многократно е ремонтирал унищожени заради влагата части от сградата.

Още от септември 2012 година Лалов пише десетки писма за необходимостта от ограда, паркинг и система против замръзване, без които съдът няма как да заработи.
Министерството отново се бави и до този момент не са стартирани дори процедури за обществена поръчка, което прави нанасянето на магистратите в новата сграда преди началото на следващия съдебен сезон невъзможно.

Преди повече от 80 дни главният секретар Тодор Керанов е обещал да се предприемат действия, за да се уреди въпросът с околното пространство, а също през юни ангажимент е поела и министър Златанова. Преди десетина дни Керанов е обещал до четири-пет дни да стартира обществена поръчка, но и този срок не е бил изпълнен.

В началото на миналата седмица Лалов е предупредил министерството, че ще се обърне към медиите и днес го прави макар и с нежелание, тъй като от няколко дни Златанова и Керанов не му вдигат телефона.

Обществото не разбира достатъчно добре, че за да функционира нормално съдът, новата сграда, която е в жилищен квартал, има нужда от промяна, включително и в начина на движение наоколо, добави още шефът на СРС.

 

Очаква се скоро сградата да се сдобие поне с мебели, за които са стартирали обществени поръчки, но тепърва предстоят да се отварят офертите, а една от поръчките се обжалва пред КЗК. Остава голям проблемът с техниката, за която в този бюджет на правосъдното министерство изобщо не са предвидени средства и целият процес може да стартира чак през новата година.

Лалов бе категоричен, че дори да стартират необходимите дейности в пространството около сградата, изграждането на паркинг, няма как съдът да заработи и в сградата да се гледат дела, ако отвън копаят багери, а хората газят в кал и преминават по мостчета. Настоящият съдебен сезон започна и на практика районният съд може да се премести най-рано след края на следващата лятна почивка и то при положение, че министерството сериозно повиши бързината в действията си.

Вече готова сградата ще трябва да се отоплява през тази зима, което ще струва десетки хиляди лева на министерството, тъй като в противен случай инсталацията би замръзнала.