Делото срещу Гриша Ганчев се гледа по негово искане. Това обяви адвокатът му Татяна Дончева в ефира на Нова телевизия. Защитата на бизнесмена е подала молби още преди три месеца за това делото да бъде внесено в съда, за което законът им дава възможност след 2-годишно разследване.

Припомняме, Гриша Ганчев и още деветима души, сред които и синът му Данаил, получиха обвинения от прокуратурата и отиват на съд за така наречената „захарна афера" от 2012 г. На 30 декември 2014 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу десетима участници в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления (избягване установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери) и ръководена от Гриша Ганчев, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Според Дончева внасянето на обвинителния акт не е никакво постижение на „родната" Специализирана прокуратура, освен изява на нейното „перманентно, лошо, тенденциозно и необективно" отношение. Тя обвини държавното обвинение за това, че изявленията навръх Нова година за някакво „смайващо разкритие" не кореспондират с фактите. А те са, че Гриша Ганчев иска делото му най-накрая да се гледа, стана ясно от думите на защитата му.

Все още Дончева не е получила обвинителния акт на клиента си, поради което се въздържа да коментира детайли. Тя обаче обясни, че футболният бос на „Литекс" Гриша Ганчев разчита на правосъдието. „Законът трябва да се спазва и прокуратурата в момента го извращава", посочи Дончева и подчерта, че е предвиден период от 2 години, в който държавното обвинение да събира доказателства, а обвиняемият има право да поиска делото да влезе в съдебна фаза.