Над 200 души блокираха движението пред южния вход на парламента. Хората протестират срещу избора на Мая Манолова за омбудсман за България. Пред законодателния орган се развява българското знаме и има засилено полицейско присъствие в района.

Виктор Димчев от "Протестна мрежа" заяви, че настояват незабавно за оставката на Мая Манолова, която часове по-рано бе избрана за омбудсман на България. По думите му е недопустимо човек като Манолова да бъде обществен защитник. "Името й е замесено в множество "меко казано нелицеприятни казуси", заяви той.

Димчев изтъкна участието на Манолова в обявяването на Костинбродската изборна афера, в която участвали и Николай Бареков, както и други политици.

"Тя участва в поправката "Ванко 1". Припомняме, това е промяна от 2006 г. на 40 Народно събрание в Наказателния кодекс на България, с която наказанието за склоняване към проституция в някои случаи значително се намалява. По силата на тази поправка е пуснат от затвора осъденият на втора инстанция на 12 години рапър Иван Главчев - Ванко 1, след като е излежал само 3 години от присъдата си.

Манолова е организатор и на контрапротестни митинги, по време на протестите през 2013 - 2014 година, коментира Димчев, поради изброеното от него. Той дори изтъкна, че Манолова е толкова дискредитиран политик, че би трябвало да е в затвора.

Вместо това депутатите я назначиха за обществен защитник. Протестът на недоволните от новото амплоа на червената народна избраничка Манолова гръмко освирка сградата на парламента с възгласи: "Мафия" и "Оставка".

По думите на Виктор Димчев хората са се организирали във Фейсбук и сред тях има  широк кръг от хора както от дясното, така и от лявото политическо пространство.

Един от тях показа колаж на Мая Манолова, изобразена като кокошка, говореща от парламентарната трибуна. Пред News.bg той поясни, че колажът го е донесъл тъй като:  "Манолова снася златни яйца и понякога диамантени".

Делчо Желязков изтъкна иронично, че депутатът от Кюстендил Манолова е подходяща за омбудсман. "Щом най-големият мафиот става защитник на народа, значи аз ако стана космонавт, по-ще ми приляга, отколкото тя да е омбудсман", коментира шеговито той.

Според него досегашният омбудсман Константин Пенчев бил по-подходящ.

На протеста срещу избора на новия омбудсман не липсваха и политически коментари. Желязков каза, че вече се отвръщавал от ГЕРБ, тъй като: "Правят пазарлъци с БСП и ДПС, за да имат конституционно мнозинство и да се прокарат законите в правосъдната система". Той уточни, че Манолова е един от поводите да излезе на протест, но основният му мотив са тези "пазарлъци".

Половин час след началото на протеста виковете: "Оставка!" и "Мафия" не стихват. Постепенно се появиха и плакати. Един от тях гласи: "Омбудсманът е политик с чисти ръце - твоите не са!"

Според друго послание протестиращите поставят ултиматум: "Съдебна реформа или оставка".

Забелязват се и по-дръзки плакати: "Маямата ви проста!". Броят на недоволните от избора на Мая Манолова за национален защитник на народа, които дойдоха пред парламента, продължава да расте.

Час след началото на протеста пороен дъжд разпръсна по-голямата част от  протестиращите, които побързаха да се скрият в района. Въпреки това част от тях останаха пред централния вход на парламента и под обилния дъжд продължиха да скандират "Оставка!".

Христо Николов, който е известен и от протестите срещу кабинета "Орешарски" през лятото на 2013 г., скандираше по мегафон: "Майче, къде си? Майче, ела да си пием кафето!" Николов отбеляза, че срокът на депутатите е изтекъл и не са годни за обществото.

Очевидно промените, които дадоха повече правомощия на НСО също са провокирали някои от недоволните от избора на новия омбудсман, тъй като не липсваха критики и в тази насока. "НСО не са повече от полицаите, че да имат такива правомощия", каза Николов.

Макар протестът да бе провокиран от избора на Мая Манолова за омбудсман, Николов отбеляза, че настоява за: "Оставката на всички в тази сграда - парламента". По думите му Манолова е метафора в политиката, защото за пореден път се подменяли исканията на обикновените граждани за прозрачност. Николов отправи послание за независими народни представители и напомни въпросът, който изкара хората неотдавна на протест - въпросът: "КОЙ".

"Кой е този, който дирижира дневния ред на българското общество", попита Николов. Той продължи да се възмущава за това че "ни правят на будали" с "развалените" пултове. Припомняме, че по време на гласуването за референдума, предложен от президента, именно "развалените пултове" в пленарна зала бяха причина депутатите да не приемат втория въпрос за допитването до народа.

Христо Николов каза, че не се срамува да каже, че е български гражданин от ромски произход.

Според друг протестиращ - Боян, "С избора на Мая Манолова - госпожа Контрапротест, вече преля чашата". Той изброи и останалите неща, които са предизвикали възмушението му. А именно - орязване на съдебната реформа, на преференциалния вот, който бе заложен в референдума като въпрос, а също и приетия състав за подуправители на БНБ.

Мъжът се чувства обиден от избора на Манолова по същия начин, по който се е почувствал, когато Делян Пеевски е бил избран за шеф на ДАНС. Протестиращите упрекнаха Манолова за това, че е: "Жената, опитала се да подмени каквото може".  Изтъкнаха и възмущението си, че се е срещала с контрапротестиращи.

Час и половина след началото на протеста броят на присъстващите на жълтите павета пред сградата на парламента намаля.