Турция и САЩ са се договорили за военен план за действие с цел изчистване на турско-сирийската граница от джихадистки терористи, които двете държави наричат зона, свободна от "Ислямска държава". Това съобщава "Хюриет".

Планът е част от обширно споразумение между двата съюзника, който администрацията на САЩ вижда като промяна на играта в борбата срещу "Ислямска държава". Турските самолети ще могат да използват най-стратегическата военна база в Инджирлик като част от въздушната си кампания срещу позиции на джихадистите.

Свободната от "Ислямска държава" зона ще бъде с дължина 98 км и широчина 40 километра. Тя ще се простира между линията Маре-Джараблус. Голяма част от тази зона в момента е под контрола на "Ислямска държава". Турция вече обеща, че няма да толерира джихадистите, представляващи заплаха за турската граница.

Източници подчертават, че са избрали да я нарекат "Свободна от "Ислямска държава" зона" вместо "сигурна или безопасна зона" заради възраженията, повдигнати от Вашингтон, които се въздържат да дадат грешно послание както към сирийския режим, така и на Русия и Иран.

Идеята на името е да покаже, че основната цел на тази съвместна битка на Турция и Америка е да елиминира "Ислямска държава" в тази зона, а не да се бори с режима на президента Башар ал-Асад.

Въздушната кампания ще се води в по-голямата си част от турски изтребители, разположени в базата Инджирлик и Турция ще участва само, когато е необходимо.

Въпреки това тази въздушна защита няма да бъде определена като усилие за създаване на забранена за полети зона над сирийското въздушно пространство. Заедно с въздушните удари, турски артилерийски единици с дълъг обсег ще бъдат използвани, ако е необходимо.

Турция вече подсили военното си присъствие по протежение на границата, особено по линията Маре-Джараблус, след като "Ислямска държава" започна да напредва в Северозападна Сирия.

Междувременно турският премиер Ахмет Давутоглу заяви на пресконференция, че са предприели трета серия от въздушни удари в Сирия срещу "Ислямска държава" и втора в Ирак срещу ПКК. Той допълни, че операциите ще продължат докато има заплаха за Турция.

Давутоглу каза пред журналистите, че са били арестувани 590 души.

НАТО и ООН са били информирани за операциите, уверяват турските власти.

Освен това Турция блокира редица кюрдски новинарски сайтове и много потребители  са имали затруднения с достъпа до Туитър и Фейсбук по неясни причини. Решението е наложено рано днес и засяга не само новинарски сайтове в Турция, но и в Северен Ирак.

Турските власти отричат да са били блокирани и Туитър и Фейсбук. Причината за забавената услуга не е ясна.