И двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд (ВКС) притежават необходимите професионални и нравствени качества за участие в конкурсната процедура.

Това е заключението от окончателните доклади от проверките относно притежаваните професионални и нравствени качества на Павлина Панова и Лозан Панов. Официалните становища са приети на заседанията на двете комисии, съответно от 19 и 20 януари 2015 г.

Срещу Панов обаче са констатирани 5 сигнала. Единият е постъпил във ВКП и представлява оплакване от гражданин, който е бил страна по дело срещу Община Бургас, но го е загубил. Панов е бил участник в тричленния състав, произнесъл се по делото. Сред сигналите се откроява и един анонимен сигнал от 2010 г., подаден от политическа партия и касаещ отношенията в съда. Стана ясно, че сигналът е дошъл от "Ред, законност и справедливост" (РЗС). Председателят на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията" (КПЕПК) Ясен Тодоров го определи като "клеветнически донос".

При Панова е констатирана промяна в имотното състояние - съпругът й си закупил едно ателие.

Председателят на Комисията по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи (КПА) Милка Итова докладва материалите, които са използвани при изготвянето на докладите. Взети са предвид атестационния формуляр, документи от кадровите досиета на кандидатите, автобиографични данни и информация от председателя на ВКС за дейността на кандидата.

Постъпили са и две становища в подкрепа на кандидатурите. Панова е "за" проф. дюн Маргарита Чинова от Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски", а "за" Лозан Панов в Сдружение „Юристи срещу корупцията".

ВСС е взел предвид и данни от Административния съд, предвид факта, че Панов е бил председател за един мандат. Итова е удовлетворена от изслушването на кандидатите и пред ВКС миналия петък, тъй като двамата кандидати отговаряли не само професионално, но и откровено.

"В тази процедура имаме състезание на идеи, защото двамата кандидати имат различни виждания по въпроси, касаещи както съдебната система, така и управлението на ВКС", заяви Итова.

Тя и колегата й се надяват, че на 29 януари членовете на ВСС ще се обединят около качествата на една от двете кандидатури и изборът на председател на ВКС този път ще бъде успешен.