Повече от час и половина председателят на парламента Цецка Цачева беше буквално притисната и засипвана от синдикални искания. В същата позиция бяха и придружаващите я двама министри - на правосъдието Маргарита Попова и на труда - Тотю Младенов. Причината за това донякъде беше тясната зала на КНСБ за високата визита.

В централата на синдикалната структура се състоя публична среща, на която бяха отправени предложенията за по-стабилно гарантиране на социалните и трудови права на българските работници чрез спешни законодателни инициативи.

Социалният министър съобщи, че след 19 май очаква Националният съвет за тристранно сътрудничество да вземе решение за компенсиране на реалните доходи на хората и изтъкна, че трябва да се намерят средства за това.

Младенов посочи пред БНР, че са разработват различни варианти за увеличение, но водещо в това отношение ще е министерство на финансите. Говорих с вицепремиера Симеон Дянков по този въпрос, изтъкна той.

Правим всичко възможно това да стане от 1 юли, добави той, като не изключи възможността  за еднократно изплащане на минимална пенсия в размер на 136 лв.

Не мога да кажа точно какъв ще е размерът, това зависи от бюджета, но за поскъпване на храните и горивата трябва да се намери компенсиращ механизъм, коментира Младенов.

Той каза още, че очаква до лятната сесия на парламента да бъде направена регламентация на агенциите за временна заетост. Социалният министър изрази съгласие със синдикатите, че има нужда от промени в кодекса на труда и закона за уреждане на колективните трудови спорове и съобщи, че има такива предложения от работодателските организации.

След пространните изложения на шефа на КНСБ Пламен Димитров за ролята на труда, възникването на Европейския съюз, хартата по правата на човека и пътят им към реалността в България, той открои като основни искания на синдикатите уреждане със закон на правото на стачка, а също и на правото на синдикално сдружаване.

Представители на различните синдикални организации също отправиха искания - за присъединяване към конвенции на международната организация на труда, за законодателно уреждане на проблема с неизплащането на заплати, подобряване на условията на труд и други.

Цецка Цачева търпеливо изслуша синдикалистите и когато й бе дадена думата, им припомни, че на всяко право съществува реципрочно и обратно по въздействие задължение, както и че на срещата с КНСБ липсва една страна - тази на работодателите.
Тя изрази разбиране по отношение на проблема с неизплащаните заплати. Сега работниците с този проблем се препращат към исково производство, посочи председателят на парламента и коментира, че е резонно да се направи промяна в законодателството.

Тотю Младенов също изказа подкрепа на предложението да се промени ГПК за извънсъдебно издаване на изпълнителен лист за вземанията на работниците и служителите. Синдикалистите обясниха, че в много предприятия заплатите са под 100 лв., че хората едва оцеляват, че има забавяне на заплатите с по 3-4 и повече месеци и че наистина нямат възможност да водят съдебни дела, които ще се точат с години.

Младенов каза още, че очаква до лятната сесия на парламента да бъде направена регламентация на агенциите за временна заетост. Социалният министър изрази съгласие със синдикатите, че има нужда от промени в кодекса на труда и закона за уреждане на колективните трудови спорове и съобщи, че има такива предложения от работодателските организации.

Цачева посочи, че политиците са длъжни да възпитават в децата си още от ранна възраст онези ценности, които е възможно да направят ненужно понятието стачка и изрази надежда обществото да има такъв социален диалог, който да има чуваемост.
Пламен Димитров връчи на председателя на парламента синдикалния проектозакон за уреждане на правото на стачка.