Три опита за контрабанда на наркотични вещества предотвратиха митническите служители през последните дни. Задържани са таблетки екстази, лекарствен препарат с наркотично съдържание и хероин, съобщават от Агенция „Митници".

Русенски митничари, съвместно със служители на ДАНС и Гранична полиция, пресякоха  канал за трафик на синтетична дрога от Холандия към България. При опит да бъдат внесени в страната през ГКПП-Дунав мост са заловени 1,239 кг таблетки екстази.

Операцията е проведена в ранните часове на 19 април. Трима български граждани - двама мъже и млада жена пристигнали на входа около 08.15 часа сутринта с лек автомобил KIA CARENS с холандска регистрация. При проверката на личните багажи на пътниците митническите служители открили найлонова чанта под пакети с кафе, в която се намерил обемист пакет с оранжево-кафеникави хапчета с формата на сърце.  Направен е полеви наркотест, който установил, че таблетките реагират положително на метамфетамин.

В предния джоб на раница, собственост на водача Д. К., е намерено найлоново пликче, в което са открити още 6 таблетки с различна форма и цвят, за които също е установено, че са синтетична дрога, предназначена най-вероятно за лична употреба или мостра.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Русе. Д.К. е задържан в Русенския следствен арест с прокурорска мярка за 72 часа. Установява се съпричастността и на другите двама пътници към пресечения наркоканал. Приблизителната стойност на заловеният наркотик е около 37 000 лева.

При друг случай е задържан 1,274 кг. хероин. Пресечен е опит за контрабанда на общо бруто тегло 1274 гр. наркотично вещество - хероин, укрит в специално изграден тайник на лек автомобил с българска регистрация, който напускал страната през ГКПП „Дунав мост" при Видин-Калафат. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД на ДАНС - Видин и са задържани двама македонски граждани, на които Окръжен съд - Видин е наложил мярка „задържане под стража".

През почивните дни митнически служители от МП Гюешево са задържали и над 1500 таблетки от лекарствен препарат с наркотично съдържание. Блистерите са открити в багажа на македонска гражданка, пътуваща с автобус към България.