Напускането на петима шиитски министри от кабинета на ливанския премиер Фауд Синьора доведе до правителствена криза. Засилва се политическата борба за надмощия в Бейрут. Едновременно с това нарастват страховете на хората, че в страната може отново да избухне гражданска война.

Най-вече шиитското движение "Хизбула" се опитва да засили влиянието си в правителството. То настоява за 1/3 от министерските постове. Това е блокираща квота, която би вързала ръцете на ливанското правителство, коментира Дойче Веле.

След като през почивните дни премиерът Синьора отхвърли искането на "Хизбула" и прекрати консултациите, "Хизбула" и шийтската "Амал" оттеглиха своите министри от правителството.

Стъпката маркира връхна точка в продължаващите вече седмица спорове  между про- и антисирийските сили в Ливан. Тъй като на карта е заложена стабилността на страната, различни кръгове, и най-вече саудитски представители, се опитват задкулисно да посредничат между двата враждуващи лагера. Ибрахим ал-Амин, редактор от издание, близко до "Хизбула", смята тези посреднически усилия са единствената възможност за постигане на компромис.

"Саудитците са единствените, които могат да постигнат нещо. Защото наистина разногласията са огромни. А трябва да има решение на проблема. Ако не бъдат направени промени в правителството, ще се стигне до сблъсъци. Така напр. християните няма да приемат да бъдат изтласкани до периферията, а от своя страна "Хизбула" няма да се остави да се превърне в партньор, от когото нищо не зависи", заявава Ибрахим ал-Амин. 

Затова "Хизбула" упражнява натиск. Тя е решила чрез масови улични демонстрации да принуди правителството да падне, ако то не се огъне. След това трябва да бъдат проведени нови избори - за това настоява шефът на движението Хасан Насрала. Неговият заместник - Наим Касем потвърждава, че ако нещата не се развият в тази посока, тогава шийтската общност ще превземе улиците на страната.

На тази фон в правителството очакват безредици, за които вече се готвят. В столицата Бейрут ще бъдат прехвърлени около 20 000 ливански войници, които ще имат правото да подходят силово към всички, които нарушават мира и спокойствието на гражданите, както подчертава военният министър Елияс Чур.

Министър-председателят Синьора и други представители на ливанското ръководство виждат в сегашните действия на "Хизбула" и техните привърженици дългата ръка на Сирия. Те смятат, че зад тази организирана кампания стои Дамаск, чиято цел е властта в Бейрут. На този фон представители на анти-сирийското парламентарно мнозинство в ливанския парламент, като депутатката Гинва Джалул, призовават за сдържаност, независимо, че тя не приема исканията на "Хизбула".

"Това е заплаха срещу правителството, към която трябва да се подходи много рационално. Премиерът призова тези групировки да мислят за интересите на Ливан. Кръвопролитието в страната трябва да бъде прекратено. Крайно време е да започнат да се зачитат демокрацията и мнението на хората", счита Гинва Джалул.

Сред хората обаче се засилват страховете от избухването на нова Гражданска война. Те се опасяват, че враждуващите страни могат да грабнат оръжията. Добре известно е, че "Хизбула" разполага с оръжие. В страната се говори усилено, че и другата страна в момента се въоръжава усилено.