Откритите гробове със скелети в Созопол буквално взривиха медийното пространство, като много бързо бяха определени за останки на вампири.

По-рано днес стана ясно, че археолози са намерили втори скелет в близост до открития преди дни. И двата са прободени с железен предмет, което даде повод за интересни тълкувания.

Пред news.bg Димитър Недев, директор на Археологическия музей в Созопол, коментира с голяма доза ирония информациите за открити гробове на кръвопийци.

Съобщение от НИМ:
Поради засиления интерес у нас и в чужбина към откритото при археологически разкопки в Созопол погребение на вампир, съобщаваме, че той ще бъде изложен в експозицията на Националния исторически музей след десетина дни, когато бъде готова вече поръчаната специална витрина за погребението.

Засега не сме открили големи, шестсантиметрови кучешки зъби, посочи той, подчертавайки, че в находката няма нищо сензационно и холивудско. По думите му от края на миналата година археолозите са намерили около 600 скелета край некропола в археологическия комплекс до манастира "Св. Николай Чудотворец".

Недев обясни, че специалистите са открили трикорабна базилика, която впоследствие е била превърна в костница.

Последните два гроба датират от XIV век., намират се сравнително близко един до друг и са с еднаква ориентация, поясни още директорът на музея. От думите му стана ясно, че убитите са били прободени с метални предмети - единият в областта на гръдния кош, а другия в слънчевия сплит. По всичко прилича на лемеж, изтъкна Недев.

Той предположи, че най-вероятно приживе двамата убити са се отличавали с различно, напредничаво мислене и поради тази причина може би са били определени за вампири. Практиката я има, съществувала е като контрапункт на християнската схоластика, посочи Недев. Според него обаче убитите надали са били вампири, а по-скоро става въпрос за хора с различни философски представи и с по-мащабен начин на мислене от съвременниците си.

Подобни напредничави хора в Западна Европа са били преследвани от инквизицията, изтъкна директорът на музея. Трудно е да влезем след 700 години в детайлите на средновековното мислене. Районът на Странджата е наситен с езически реликти в християнството, като кукерство, нестинарство, допълни Недев в коментар за земите, които изследват археолозите.

Той задочно се обърна и с молба към медиите, които търсят фалшиви сензации. Силно се надявам да не изпратят тук врачки, окултисти и прочие „специалисти", заяви Недев, споделяйки, че бабите от Созопол вече се страхуват от него заради новините за вампири.

Разкопките в района продължават, предстои аварийна консервация и укрепване на стените на древната църква, допълни той. Скелетите на „вампирите" ще бъдат предани за антропологични изследвания, стана ясно от думите на директора на созополския музей.