Системен и нерегламентиран добив на въглища от групи физически лица без предоставена концесия по Закона за подземните богатства е установен днес след проверка на полицията и инспектори от Министерство на енергетиката.

Проверката е извършена след сигнал на гражданин и е актуална на фона на случилото се в Перник.

Като контролиращ орган енергийното ведомство ще изготви констативен протокол, с който ще се предприемат действия за установяване географското разположение на незаконните минни изработки, както и попадането им в границите на съседна концесионна площ.

Предстои да бъдат наложени административно-наказателни актове, според действащото законодателство, на лицата, извършващи добива на подземни богатства без предоставени права.

Припомняме, на среща в енергийното ведомство бяха обсъдени промени в Закона за подземните богатства, които ще позволят ефективно задържане на нарушителите, а не само съставянето на актове на хора, които нямат имущество.

Като втора стъпка след изготвянето на промени в Наказателния кодекс се обмисля чрез изменения в Закона за подземните богатства да бъде въведен начин за проследяване на продаваните природни богатства чрез сертификати или персонални номера на концесионерите, или задължения към складовете, които съхраняват добитите количества, да разполагат с видеокамери с денонощен режим.