75 % от търговците на стоков базар Илиянци укриват обороти. Това показаха проверките на столичните данъчни през празничните дни от 22 до 25 септември.

Проверени са общо 21 обекта, като нарушения са засечени в 15 от тях. На 15 търговци са съставени актове за неиздаване на касов бон.

Инспекторите установили, че масово търгуващите на базар Илиянци не издават касови бележки и фактури, дори и когато клиентите им изрично ги поискат.

Повечето от проверените  декларирали месечни обороти, които са по-ниски от наема за ползваните от тях обекти, което е сигурен знак, че се укриват приходи. От НАП посочват като пример търговец с месечен наем от 2000 лв. и отчетен дневен оборот от 20 лв.

Без регистрация по Закона за ДДС били близо 50% от проверените търговци на едро. Всеки търговец, който е бил задължен, но е пропуснал да се регистрира сам ще бъде регистриран служебно от инспекторите на приходната агенция. Ще бъде направена и ревизия, въз основа на която ще му бъде начислен дължимия ДДС за времето, от което е трябвало да се регистрира, заедно с всички лихви за периода на просрочие.

По време на проверките някои от търгуващите на базара се държали скандално с инспекторите, твърдейки, че служителите на НАП нямат право да ги проверяват през празничните дни. Те ще бъдат поставени под постоянно наблюдение.

Проверките на стоков базар Илиянци ще продължат в почивните дни до края на годината.

Общо 72 търговски обекта са проверили софийските данъчни само през почивните дни на месец септември. В половината от тях са установени нарушения. Съставени са 30 акта за неиздаване на касови бележки и 4 за нарушения на осигурителното законодателство.

От НАП напомнят, че сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават на телефона на Информационния център на приходната агенция - 070018700 на цената на  градски разговор за цялата страна.