Тристранката подкрепи Националната здравна карта, но не постигна единство по всички текстове в законопроекта за промени в Закона за лечебните заведения.

Националният съвет по тристранно сътрудничество заседава днес по предлаганите изменения в Закона за лечебните заведения и в Закона за социалното подпомагане.

С проекта за болниците се предлагат промени в нормативния механизъм за създаването и актуализирането на Националната здравна карта, чрез която да се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ.

От 1 януари 2017 г. наличието на положителна акредитационна оценка да е задължително условие за сключване на договор между лечебните заведения за болнична помощ и НЗОК, предвижда проектът.

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обобщи разговора в Тристранката по темата с това, че текстовете за приватизация на болниците ще отпаднат на второ четене и ведомството е съгласно с това. По думите му и в момента има общински болници, които са приватизирани.
Запитан дали МЗ ще откликне на призивите да оттегли законопроекта си и след преработка да го внесе наново, той отсече, че забавянето на реформите би продължило „батака" в сектора, а той не желаел това.

Шарков е доволен от обединението около идеята за здравната карта, като отчете и притесненията на КТ „Подкрепа" за сливането на лечебни заведения в консорциуми що се отнася до дейността на диспансерите. Законопроектът обаче ще продължи движението си към приемане, като МЗ е съгласно с някои от предложенията на партньорите - например това те да бъдат включени в комисията, която ще разработва здравната карта.

Заместник-министърът оцени като ненужно осъществяването на едно от отправените днес предложения - да се въведе двугодишен мораториум върху отварянето на нови болници с публични средства - година до създаването на здравната карта и година след влизането й в сила.
Всяко намерение за инвестиция в нова болница минава през Националната комисия по изработване на здравната карта, на база на потребностите на хората в дадения регион се дава становище. Ако няма потребност от такава болница, инвеститорът може да си я построи, но без парите на НЗОК. Личното ми мнение е, че нямаме нужда от мораториум, разясни мотивите си Шарков.

Не е най-важно да демонстрираш колко си неотстъпчив, а колко добре се вслушваш във всички мотиви и предложения, обяви в хода на дискусията Иван Кокалов от КНСБ.

Той изрази недоволство, че лично здравният министър не е дошъл да говори със социалните партньори. От АИКБ пък в лицето на Виктор Серов застанаха зад виждането, че приватизацията на болници е добро решение, стига да не засяга университетски, областни и специализирани лечебни заведения.

Работодателите бяха категорични, че не трябва да се понижават изискванията за компетенциите на управителите на болници, а те трябва обезателно да имат магистърска степен.