Доста пъти сте ми идвали на гости, аз при вас не съм. Това заяви премиерът Бойко Борисов, обръщайки се към Яне Янев, който се изказа преди това, искайки оставката на премиера, обещавайки му, че ще го назначи за шеф на Националната служба за охрана.

Двамата си размениха реплики, като Борисов намекна, че Янев се е пазарил с него за постове.

Алтернативата я чухте, така че не искам да спорим, заяви Борисов, който взе думата в края на продължилите повече от 8 часа дебати по искания от кабинета му вот на доверие.

Премиерът отдели голяма част от изказването си на Синята коалиция и заявеното от лидерите й решение за гласуване „въздържал се".

Искам да благодаря на бившия премиер Сергей Станишев, че не се подведе и днес води един европейски дебат, заяви в началото премиерът.

По същия начин искам да благодаря на колегите от ДПС, допълни той.

Благодарности получи и Волен Сидеров за заявената твърда подкрепа за кабинета.

На сините премиерът обясни, че е поел отговорността да управлява страната с правителство на малцинството и то в условия на криза. В същото време, той посочи, че е можел да остане кмет на София - имах още две години, уточни той.

Не е важно кой вдигна пенсиите, а кой ги плаща, заяви Бойко Борисов по повод критиките на социалистите. Той „настъпи" Драгомир Стойнев, с който по-рано водиха разгорещен спор. По-внимателно, че има пръски, когато говорите, каза той на червеният депутат.

Чувствам се подведен от вас, обърна се към сините заради изказаната им позиция.

Едно от изискванията на десните е спиране на проекта „Белене". Не съм ви подвел за Белене, каза той. Другото условие е приоритет да е „Набуко". Борисов посочи, че винаги е казвал, че този проект е приоритетен за страната ни. Кое ви притеснява там, попита той сините.

Относно искането за въвеждане на фискален борд, Борисов контраатакува, че с Дянков предвиждали нещо по-строго от фискален борд.

На искането да се отстранят от длъжности агенти на ДС премиерът отвърна - неслучайно се разделих с министър Божидар Димитров.

Защо ми извивате по този начин ръцете, попита още Бойко Борисов.

За мен позиция въздържал се не е приемлива, но аз ще я приема, посочи министър-председателят. Сега ми трябвате да кажете "Да", допълни той.

Ваша работа, няма да ви разубеждавам повече, каза той и коментира, че всичко от условията, поставени от десните, ГЕРБ са изпълнили.

Борисов изтъкна, че е поискал вот на доверие, за да знае има ли парламент, на чиято подкрепа може да разчита.

Желая ви приятна вечер, пожела на депутатите Борисов в заключение.