кравиДве са новите огнища на шап - освен в село Граничар, болестта е засегнала и село Кирово. Това съобщи шефът на ветеринарната служба Йордан Войнов. Община Средец, където са селата, е една от тези с най-много животни. Там има около 50 000 дребни и едри животни и те са в риск, посочи той.

Добитъкът в двете села ще бъде унищожен, каза Войнов и уточни, че в Кирово става въпрос за 143 животни, а в село Граничар - за 130.

Шефът на НВМС каза, че му предстои пътуване в Брюксел и че ще поиска от Европейската комисия да ни отпусне средства, които да се използват за фураж и вода на добитъка, за да може да бъде затворен в оборите и да няма контакт с болни животни, докато вирусът изчезне.

Войнов поясни, че това е нов вирус, който преминава през дивото прасе за 20 дни (след което животното оздравява - бел.ред.) и е термолабилен и затова се очаква да изчезне. Заразата се разпространява много бързо, така че е наложително да се унищожат заболелите животни и тези в рисковите райони да бъдат прибрани и да се направи дезинфекция на местностите.

Ветеринарите съобщиха, че засега Бургас е обявен за първа зона на опасност от шап. Като втора зона, тоест райони с повишен риск, са Варна, Ямбол, Сливен, Шумен, Кърджали и Хасково.

Няма последователна политика в здравеопазването на животните. За това алармираха частните ветеринари. Според тях, шапът се разпространява, защото няма адекватни мерки. Проблем е, че не се осъществява превенция, подчерта шефът на Българския ветеринарен съюз Йордан Бойчев.

Той припомни, че миналата година частните ветеринари са предупреждавали, че няма ваксина за антракс и в последствие избухнаха десетки огнища. В момента ветеринарните лекари имат ангажимента само да маркират животните. Маркери, обаче, няма и в страната няма проследяемост на животните, няма и план за действие при избухване на заразни и паразитни заболявания, категорични са ветеринарите.

Те се оплакаха, че все още нямат рамков договор. Според браншовия съюз, за да осъществяват дейността си, ветеринарите се нуждаят от 10-15 млн. лв. Това, според тях, е смешна сума, тъй като се отнася за превенцията на заразни и опасни за хората болести.

За сравнение ветеринарите посочиха, че здравното министерство е гласувало 8 млн. лв. за ремонт на националната служба и изразиха недоумение защо това е приоритет.

Частните ветеринари съобщиха още, че информационната система за чипираните кучета не работи и това се използва като причина да се блати на ветеринарите, които са си свършили работата. Не става въпрос за сериозна сума, а само за 7 - 8 000 лв. - не повече, каза Бойчев и добави, че ситуацията е обидна.

Шефът на НВМС Йордан Войнов каза, че от 1 април ще се сключат договори с ветеринарите на база на миналогодишните.

Той каза още, че вирусът от предната епидемия е бил изпратен в Германия, където са направили експеримент - заразили са диво животно и са пуснали при него питомни. В резултат на третия ден настъпила тотална зараза, което е необичайно. Предстои скоро международна конференция, посветена на новия вирус.

Войнов съобщи, че е провел среща с представители на японското посолство и че е предложил от българска страна вода и храна. Дипломатите са казали, че засега няма нужда, тъй като водата, която ползват за пиене в Япония, не е радиоактивна.

От посолството са го информирали, че в радиус от 20 километра от „Фукушима" радиоактивността не представлява опасност за здравето на човека и че засега в някои райони на Япония е забранена консумацията на спанак, неговата разновидност какина и мляко.

Войнов потвърди, че се случва препакетиране на яйца. Хващана е негодна продукция и е изпращана за унищожение на екарисажа, заяви той. Войнов каза още, че е имало голяма партида яйца от Полша, на която вчера е изтекъл срокът на годност. Разпоредени са проверки.