Ирак остро осъди днес ударите, които турската армия извършва срещу позиции на прокюрдската ПКК на нейна територия. Според Багдад, това е нарушаване на суверенитета на страната и застрашава двустранните отношения. Това се казва в изявление на иракското външно министерство, предадоха световните информационни агенции.

Турски самолети продължават да бомбардират позиции на екстремистите в Северен Ирак. Това обяви по-рано днес премиерът Ахмет Давутоглу. Той подчерта, че сепостигат много ефективни резултати.

Турската армия засили въздушните удари срещу незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК), след като в неделя групата уби 16 войници. Това бе определено като най-смъртоносната атака от страна на ПКК след прекратяването на огъня през юли.

Припомняме, след атаката турският премиер свика извънредна среща по сигурността. Вчера лидерът на прокюрдската Народна демократична партия пък предупреди, че влошаващата се ситуация със сигурността в Турция, главно в Кюрдския югоизток, ще затрудни провеждането на планираните за ноември избори.