Родни учени развенчаха мита, че българите произлизат от тюрките или хуните.

Доцент Алeксандър Илиев, ръководител на научната експедиция „Българите-прародина", съобщи, че няма достатъчно доказателства, подкрепящи тези теории, но за сметка на това има голяма вероятност корените ни да са в средна Азия.

Той представи резултатите от своята 4-годишна експедиция, съсредоточена основно в районите на северен Афганистан, Иран, Чувашия и Татарстан. Стана ясно, че в районите на северен Афганистан има наличие на множество думи, сходни по звуков състав със сегашното название на етноса ни.

Професор Пламен Павлов представи своето проучване в рамките на изследването, според което на Кримския полуостров дори в момента има над 300 български селища.
Той разясни, че там се коренят ареалите на Хан Кубратовата България, както и така наречената Черна България, оглавявана от най-големия брат на Хан Аспарух - Батбаян.

По време на експедицията си там Павлов е открил обекти, аналогични на Плиска по строителен модел, които свидетелстват за наличието на силно древно българско влияние.

Доц. Димитър Димитров, изследвал области в северен Пакистан, съобщи, че по планинската верига на Хиндукуш все още има езически етноси, някои от които дори са чували за българите и се смятат за наши далечни родственици.
Той подчерта, че днешните граници са продукт на последните 2-3 века и е напълно възможно тамошните племена с индоевропейски произход да са свързани с българите.

Същото се отнася и за древния народ на чувашите, които са покръстени едва през 18 век и то само формално, като все още са запазили голяма част от древния бит и нрави.
Според изследователите от експедицията те са успели да изследват в дълбини представата за ранното ни историческо минало още от 1 век преди Новата ера.

Наличието на етнокултурни сходности с множество племена в средна Азия свидетелстват за това, че предците ни са били дълги години важна част от историческия пейзаж в световен план.

Теорията за индоевропейския ни произход е подкрепена и с множество източници на латински и гръцки. Според изследователите около 40% от населението на България в момента носи белезите на индоевропейската раса в генетичен план и едва 20% са със славянски черти.