В рамките на операция "Хулиганите", проведена днес, е задържана организирана престъпна група, извършила серия от въоръжени грабежи на територията на столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е насочена срещу конвенционалната престъпност и е проведена след разследване на сектор „Грабежи"-СДВР

Проявите на групата започнали на 10 януари около 20  часа, когато двама маскирани нахлули в магазин за захарни изделия в кв. „Младост" и след като заплашили продавачката с пистолет, прибрали дневния оборот от около 300 лв. и два стека цигари „Мarllboro".

На 21 януари и на 12 април те атакували същия магазин, като си тръгнали с оборота, бутилки с алкохол и цигари.

Следващият си удар въоръжената група нанесла на 29 април, като този път целта била магазин за хранителни стоки на територията на кв. „Младост" - престъпниците действали по същия сценарий.

На 17 май те направили два удара в един ден. В 21,40 часа нападнали продавачка в магазин за хранителни стоки на бул. „Г.М. Димитров", а целта и този път е оборота и 4 бутилки уиски. Само час по-късно от магазин за алкохол и цигари те си тръгнали с оборота и 10 стека цигари. Близо месец по-късно - на 12 юни, от магазин за захарни изделия групата отмъкнала 500 лв. от оборота.

От седемте местопроизшествия криминалистите открили следи и веществени доказателства, като в разследването им помогнал и свидетел, който  забелязал, че маскираните мъже се оттеглили с лек автомобил, като успял да даде описание и част от номера на автомобила.

След направена справка е установено, че подобна кола е спирана за проверка в деня на първия удар на групата. Оказало се, че автомобила се води на името на бабата на  организатора на бандата - Л.Х. на 18 г.

При спецоперацията са задържани той и неговите двама съучастници - С.К. - Тигъра на 19 г. по прякор и 17-годишен младеж. При претърсване на жилищата им са открити шапки, шалове и ръкавици, а в жилището на С.К. е намерен пистолетът, с който са извършвани наглите нападения.

Установено е, че Л.Х. няма криминално досие, останалите двама са регистрирани за хулигански прояви.

Работата по случая продължава. В момента се установява съпричастността на задържаните с други извършени грабежи на територията на столицата