Температурата в неделя в Чикаго е 5-10 градуса под нулата, но поради вятъра човек се чувства като при минус 15 по Целзий. В студения почивен ден повечето хора предпочитат да си останат вкъщи.

Но тези, които все пак излязоха и ползваха най-натоварената, така наречената „червена" линия на метрото, станаха свидетели на любопитна гледка.

Много от пътниците пътуваха без панталони. Мъже и жени. Ниски или високи. Слаби или пълни. С палта или кожуси. С шапки, но... без панталони, съобщава Eurochicago.com.

„Забравих да си обуя панталоните" - това те отговаряха на удивените и добре облечени пътници.

В действителност става дума за така наречения флашмоб (Flash mob ), когато хора, повечето от които не се познават, се организират по интернет и след това бързо се събират на публично място, правят нещо необичайно, запомнящо се и след това се разпръсват, така както са се събрали. Това бе седмият по ред флашмоб „В метрото без панталони" (No Pants Subway Ride).

Провежда се от 2002 година всеки януари. При акцията през 2006 г. 8 участника в Ню Йорк са били арестувани, но в последствие оправдани в съда.

Организатор на акциите е популярната арт-група Improv Everywhere, специализирала се в провеждането на различни провокационни мероприятия.

Освен Чикаго такива акции са се провели и в други американски градове като Ню Йорк и Вашингтон, както и в много страни по света, но в Чикаго температурата бе най-ниска.