Украинският президент Петро Порошенко заяви, че изборите в Донбас са необходими и поиска подкрепата Върховната рада (украинския парламент), предаде ТАСС.

Няма да има избори без решението на парламента, обяви той в телевизионно интервю, в което обаче посочи, че мирното споразумение в тези "окупирани територии" няма да има успешен край без провеждането на вота.

По думите му, изолирането и блокирането на тези територии, които в момента не са под контрола на Киев, е твърде първосигнално решение, което не би взел, тъй като то е лишено както от дипломатичност, така и от политическата воля да се съхрани териториалната цялост на страната, а дори и от разум.

Припоммяме, че по-рано тази седмица самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република са съгласни да отложат местните избори за февруари 2016 година.

Решението е взето съгласно изискванията на Нормандската четворка, направени на срещата в Париж на 2 октомври, се посочва още в изявлението. 

Киев считаше провеждането на местните избори в двете самопровъзгласили се републики като нарушение на минските договорености, толкова доколкото те не съответстват на украинското законодателство.

В същото време и Киев трябва да изпълни поетите ангажименти като предоставяне на особен статут на Донбас и освобождаване от съдебно преследване на участниците в събитията в Донецка и Луганска област.

Компромисно решение по изборите може да се окаже важна част от мирния процес и изпълнението на минските споразумения.