Опозиционният депутат Генадий Гудков бе отстранен като депутат от долната камара на руския парламент, съобщава РИА Новости.

Самият Гудков заяви, че това е политическо отмъщение заради връзката му с протестите срещу Кремъл.

Ще напусна, но ще се върна, за да помогна за изграждането на нова Русия, с която нашите деца и внуци ще могат да се гордеят", каза Гудков пред колегите си, допълвайки, че „това ще стане скоро - много скоро. Ние ще триумфираме".

56-годишният Гудков и неговият син 32-годишният Дмитрий, който също е депутат в Държавната дума от партия Справедлива Русия, са сред шепата депутати от парламента, който се присъединяват към опозиционното движение, в което влизат либерали, комунисти и националисти.

Гудков, бивш служител на КГБ, е обвинен в търговски сделки, докато е действал като депутат, което е забранено според руското право.

Гласуването се проведе, след като следователи поискаха отстраняването му, тъй като може да му бъде повдигнато обвинение за незаконни бизнес сделки. Депутатите в Държавната дума имат имунитет.

Партия Единна Русия и депутатите от Либералдемократичната партия гласуваха за отстраняването на Гудков, което бе одобрено от 291 депутати, почти 70 гласа над изисквания минимум.

Гудков обяви, че ще апелира пред Руския Върховен съд.

Синът му Дмитрий Гудков изтъкна, че отстраняването на баща му е „парламентарен канибализъм", допълвайки, че „това е признак за парламентарна криза".

Случаят е почти без прецедент. Гудков, който е член на парламента от 2001 година насам, ще стане вторият отстранен депутат в постсъветска Русия без решение на съда.

През 1990 година бе изгонен от Държавната дума Сергей Мавроди, който е свързан с прословутата пирамида МММ, която открадна милиони спестявания от руски граждани.