На Чеци е постановена парична гаранция от 15 000 лева. Решението беше взето след двучасово заседание като съдия Марков изтъкна, че има силно разколебаване на обоснованото предположение за авторство на деянието от страна на Русинов.

По думите му не са събрани доказателства, от които да се установи наличие на насилствен полов акт между обвиняемия и жертвата. Според обясненията на Чеци този акт е бил абсолютно доброволен.

Припомняме, това е второто обвинение по това убийство, което не издържа пред съда. Първоначално за деянието набързо бе арестуван и обвинен Пламен Трифонов. След месеци в ареста съдът обаче го пусна, тъй като не се намериха никакви доказателства, че той е извършител.

След това бе арестуван Чеци и обвинен на свой ред, за да се стигне до днешната констатация на съда.

По делото са разпитани и множество свидетели от компанията на Яна, които споделят, че не е необичайно Яна да се запознае с някого и още същата вечер да правят секс. Бившият приятел на убитото момиче пък заявява, че не е необичайно тя да прави секс на открити места особено в Борисовата градина.

По думите на Чеци във фаталната нощ на 9 юли отношенията на двамата са се развили по същия начин. Според съдията не са събрани доказателства, които да опровергават тези негови твърдения.

Съдия Марков посочи, че без да е имало извършено насилие от страна на Русинов, преди и по време на половия акт, не може да се изведе мотив за извършване на убийство след това, защото по думите му това убийство се явява безсмислено, тъй като актът е бил доброволен.

Отчетени бяха заключенията на съдебно-психиатричната експертиза, направена на обвиняемия, които не установяват той да е имал психически отклонения, които да доведат до безсмислено убийство.

Обоснованото предположение за авторство според съдия Марков е разколебано и от намерените два косъма по тялото на Яна, които принадлежат на неидентифицирано до момента лице.

„Оттук нататък следват версии като една от тях може да е , че Николай Русинов си е тръгнал, а след това е дошъл друг мъж, който е извършил насилствен полов акт с Яна и след това я е умъртвил", коментира Мариян Марков като допълни, че затова говорят и множеството наранявания по лицето и половите органи на момичето.

Съдията изтъкна, че под ноктите на Яна не е намерен биологичен материал от Русинов, какъвто най-често остава при случай на изнасилване. Мярката „парична гаранция" беше наложена след като беше отчетена тежестта на повдигнатото обвинение - убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

Тази мярка гарантира явяването на обвиняемия пред органите на досъдебното производство до приключване на разследването. Взета предвид беше и опасността да бъде извършено ново престъпление (едва ли е много реално), тъй като Русинов е неосъждан до момента.

Няма опасности от укриването му, като съдията подчерта, че той се е върнал сам от чужбина след като е разбрал, че го издирват. Тогава е бил разпитан като свидетел и освободен.

Освен тежестта на престъплението при определяне размера на паричната гаранция беше взето предвид и семейното, и имотното състояние на обвиняемия. Решението подлежи на протест на по-горна инстанция като при наличието на такъв заседанието беше насрочено за 9 август.

Ако тогава апелативните съдии потвърдят днешното решение на колегите си от градския съд, Русинов ще може да заплати гаранция като излезе от ареста.
След заседанието от прокуратурата бяха категорични, че още днес ще обжалват това постановление.

На излизане от съдебна зала съдия Мариян Марков отново подчерта, че не е открил мотив Русинов да извърши престъплението.
"Няма мотив, от какво установихме, че половият акт е бил насилствен? Обвинението е в съучастие с неустановено по делото лице - кой какво е правил от тия двамата?", запита магистратът.

На въпрос дали има данни по делото някой друг да е правил секс с момичето, той отсече: "Сексът е правен, как да установим колко човека са правили секс? Не знам дали съдебната медицина може да го направи?"

Марков поясни, че за тези 4 месеца, откакто Чеци е в ареста "не е събрано нищо кой знае какво ново като доказателства".

Минути по-рано от прокуратурата заяви, че съдията е възприел само част от новите доказателства, а други не.

По този повод, Марков коментира, че не е на това мнение и че е възприел всичко по делото: "По-скоро липсата на нещо ново кой знае какво възприех."

По думите му, основното доказателство на прокуратурата е ДНК-експертизата на трите косъма на Русинов, намерени по тялото на жертвата. Върху Яна обаче са намерени и други два косъма - на неизвестно лице, което според Марков е възможно да е извършител или съизвършител на престъплението.

По-рано днес Софийски Градски съд засекрети мярката за неотклонение на Николай Русенов - Чеци, задържан за убийството на Яна Кръстева.

В мотивите си делото да се гледа при закрити врата съдия Мариян Марков допусна възможността при разглеждане на доказателствените материали да бъдат изнесени факти и обстоятелства от интимния живот на обвиняемия.

Решението дали Русев ще остане зад решетките или ще го пуснат Марков обеща да се произнесе публично пред медиите.

Припомняме, тялото на Яна Кръстева бе открито на 10 юли 2011 година в Борисовата градина. За убийството й бе заподозрян 34-годишният Николай Русинов.

Пред разследващите Русинов разказал, че бил заедно с Яна, след което са се разделили и когато той си тръгнал, момичето все още е било живо. Николай Русинов е разбрал за смъртта на Яна Кръстева много след убийството - когато вече бил в чужбина по работа. Видял е коментарите и е разбрал, че го издирват.

Адвокатът на обвиняемия заявява, че мъжът не се притеснява защото не е извършил това убийство.

Яна и Николай са се запознали вечерта преди смъртта й, запознал ги е общ приятел от компанията.

От съдебно-медицинската експертиза става ясно, че тя е осъществила полов акт преди смъртта си. Аутопсията показа, че жената е била удушена.

В края на април официално бяха повдигнати обвинения срещу Чеци.