Основна тактическа цел на ДСБ преди парламентарните избори догодина е Синята коалиция. Това обяви лидерът на партията Иван Костов, който бе на работно посещение в Пловдив.

Костов е водач на листата на тъмносините в града, но обяви, че при сформирането на коалицията може да има друга подредба на листата, съобщи Радио Пловдив.
По думите на Костов 3-4 партии вдясно са заявили желание да влязат в Синята коалиция.

Лидерът на ДСБ определи процесите в СДС като притеснителни. За него е и недалновинда позицията на ръководството на СДС за коалиране с ГЕРБ след изборите като отхвърли подобна възможност за Синята коалиция. Костов бе категоричен, че членовете на съюз Единство са част от автентичната десница.

Той съобщи, че пловдивската организация на ДСБ скоро ще има ръководство и общинският съветник от партията Спас Гърневски ще трябва да гласува в местния парламент съгласно политическите решения на ДСБ, а не да подкрепя ГЕРБ. Въпреки подадената оставка като председател на ДСБ в Пловдив, Гърневски пак ще е кандидат за депутат, но от друга листа.

Иван Костов представи и инициативния комитет за гласуване на референдума срещу строежа на нова АЕЦ. Той призова на диспут в Пловдив Бойко Борисов, защото неговите 78 депутати са формулирали въпроса на допитването и Сергей Станишев, защото бил инициатор на референдума.