За пръв път вето на държавния глава Росен Плевнелиев не бе преборено от парламента. Президентското вето върху промените в Закона за защита на конкуренцията не получи нужните гласове, за да бъде отменено.

Минимумът от 121 гласа „за" отхвърляне не бе постигнат, като само 98 депутати гласуваха по този начин. 36-ма народни представители застанаха зад мотивите на Плевнелиев, а един се въздържа от правото на глас. Така текстовете от законопроекта трябва да бъдат върнати за ново разглеждане и евентуални редакции и прегласуване.

Преди гласуването социалистите неуспешно апелираха колегите си от всички парламентарни групи да гласуват за отхвърляне на ветото на президента. Аз ще гласувам за отхвърляне, отсече червеният депутат Емил Георгиев, като изтъкна, че държавният глава е наложил вето, което е крайно непочтено спрямо българските производители.

Той не пропусна да скастри депутатите от "Атака", които в унисон с обещанието си отсъстват от пленарна зала. Няма ги тук, понеже се правят на най-патриоти от всички, скара им се задочно Георгиев.

След като не успяха да преодолеят ветото на държавния глава, народните избраници решиха да удължат работното си време до окончателното приемане на измененията в Закона за професионалното образование и обучение. Разглежданията на тези промени обаче преминават без дебати в пленарна зала.

Очаквахме резултата от гласуването, БСП и ДПС нямат 121 депутати. Това обяви в кулоарите на парламента червената депутатка Корнелия Нинова по повод оцелялото президентско вето върху Закона за защита на конкуренцията.

Голямата разлика е, че преди "Атака" подкрепиха този закон, а сега абдикираха от него. Само една партия си промени позицията днес и това е ГЕРБ, вероятно под някакъв натиск, заподозря социалистката, като допусна, че той сигурно е дошъл от големите търговски вериги.

Според народния представител от левицата ГЕРБ в 41-то НС имали съвсем различна позиция по този закон, като текстовете, предлагани в него тогава дори били много по-тежки от отхвърлените сега.

Имахме широк дебат в продължение на осем месеца, почти всяка седмица се срещахме с производители, припомни Нинова. Някои от големите работодателски организации застанаха срещу нас, обяснявам си го с това, че големите търговски вериги членуват в тях, коментира още тя.

По думите на социалистката, ако текстовете бяха приети в този си вид, то производителите щели да свалят цените на стоките, защото щели да им отпаднат част от таксите. Веригите пък щели покачат изкуствено цените, за да си осигурят печалбите.

Таксите за достъп на веригите се движат между 7 и 19 на брой към производителите и доставчиците. Ние настояваме срещу всяка такса да стои услуга и то на цената, колкото се изразходва от труд, за да се предостави тази услуга, категорична е Нинова.

По думите й оттук нататък има три дни за внасяне на предложения за промени във върнатите законови текстове. В комисиите тези абзаци ще се четат и прегласуват на второ четене текст по тест. Ще говорим с другите парламентарни групи за промените, но ние не променяме позицията си, убедена е червената депутатка.

От своя страна ГЕРБ обеща, че ще внесе още в понеделник своите предложения за изменения в Закона за защита на конкуренцията, които обаче да гарантират запазване на цените на стоките за самите потребители.

Припомняме, че един от основните мотиви за наложеното вето на президента Росен Плевнелиев върху промените по отношение на големите търговски вериги у нас е именно опасенията от скок в цените на продуктите.

Опозицията ще предложи и по-прецизно определение на това какво е "по-голяма пазарна сила" в закона, за да стане ясно кога може да се намеси Комисията за защита на конкуренцията.
"Законът в този вид не гарантира защитата на интересите на потребителите", отсече от своя страна ексикономическият министър Делян Добрев. Депутатът от ГЕРБ отбеляза още, че върнатите от президента промени в ЗЗК не са достатъчно добре обмислени.

Преди гласуването на ветото народният представител от БСП Румен Гечев направи изложение във връзка с доводите на президента.

Гечев акцентира на това, че измененията нямат за основна цел икономическо развитие и растеж, а да бъдат предотвратени нелоялните търговски практики. Той подчерта, че промените в закона няма да повлияят на цените.

„Не би могла да се прави каквато и да било корелация между измененията и евентуално покачване на цените на стоките", заяви Гечев, като посочи, че в световната теория няма теза, че засилването на конкуренцията води до повишаване на цените.

Като неоснователно Гечев определи и твърдението в доклада, че няма яснота дали измененията ще доведат до очакваните резултати. „Не може да се подкрепи твърдението на президента, че не са въведени ясно критерии кое икономическо поведение би представлявало злоупотреба", категоричен бе червеният депутат. Той се позовна на  оценката на Световната банка, която имала единствено една забележка към ЗИД - изразът „значителна преговорна сила" да се замени със „значителна сила при преговаряне". Вносителите са се вслушали в съвета, направили са корекция и в момента ЗИД отговаря на препоръките и на Световната банка и на ЕС.

С новите промени понятията „производител" и „доставчик" се абсорбират в понятието „търговец".

„Този закон защитава българските стоки, работните места и родните производители. Този закон работи за националния интерес и за България", заяви от парламентарната трибуна социалистката Корнелия Нинова в защита на промените в Закона за конкуренцията, които ограничават правата на големите търговски вериги у нас.

БСП депутатката коментира всеки един от мотивите на президента Росен Плевнелиев за налагане на вето върху тези текстове, като посочи позицията на левицата по тези въпрос.

Нинова не вижда никаква икономическа логика в една от основните критики на държавния глава, а именно, че ще има увеличение на цените на стоките за самите потребители. „Очевидно г-н президентът предпочита нелоялната конкуренция, но не и защитата на обществения интерес", отсече още социалистката.