5 милиона души са в риск да заболеят от холера в засегнатата от бедствена суша и нехигиеничните условия Етиопия, съобщи Световната здравна организация, цитирана от „Ройтерс".

„Около 8,8 милиона души са пред риска да се разболеят от малария и 5 милиона души от холера в Етиопия", каза говорител на Световната здравна организация

От етиопските здравни власти потвърдиха случаи на остри чревни инфекции в райони на Етиопия, Сомалия, Афар и Оромия, като заболяването не се ограничава само до бежанците.

В момента Световната здравна организация доставя нужната хуманитарна помощ за овладяване на огнищата на заразата.

Холерата е чревна инфекция, която води до диария, съответно до бързо обезводняване на организма и смърт, ако лечението не е проведено навреме.

Сушата, която се разпростира по целия Африкански рог, „мори" повече от 11 милиона души - в Етиопия, Джибути, Кения, Сомалия - като се засилва опасността от разпространение на инфекциозни болести като шарка, холера.

В момента около 2 милиона деца в Етиопия са в риск да се разболеят от шарка, която може да бъде смъртоносна.

Според властите в Етиопия, в първата половина от годината, са заболели от шарка 17, 584 души, от които 114 смъртни случая. В повечето случаи болните са деца.