Направен е първи пробив за връщане на българските документи, преместени в руските архиви в резултат на Втората световна война. Става дума за т.нар. трофейни архиви, голяма част от които са иззети след 9-ти септември 1944 година.

От 15 май до 3 юни 2011 година в Москва са били експертите от Държавна агенция „Архиви" Наташа Михайлова, Мариана Лечева и проф. Луиза Резякина. Екипът е натоварен с мисията да направи поръчки и да осъществи издирване и заснемане на интересуващите ни архивни материали. Резултатът е копиране на около 50 хиляди страници архивни документи от руските хранилища, поръчани от Държавна агенция „Архиви."

Донесени са копия на документи от Централен държавен архив на министерството на отбраната в Подолск - преписка на българския морски щаб за периода 1941-1943 година. Преписката има секретен характер и се отнася за отбраната на дунавската и черноморската граница за посочения период. Командващ българския морски флот по време на войната е контраадмирал Асен Тошев.

Документите отразяват действията на българските военноморски сили в три основни направление - поставяне на отбранителни минни заграждения по цялото Черноморие; борбата с минната опасност на река Дунав и Черно море; ескорт на германските превози по море между Босфора и румънското пристанище Кюстенджа.

От Държавна агенция „Архиви" посочиха, че България е закъсняла с искането си за връщането на тези документи от руските архиви. Процедурата стартира едва в началото на 2009 година, когато Министерски съвет взима решение, с което възлага на министъра на външните работи да отправи официално искане към Руската федерация. Това искане в момента обаче е отклонено с нота на руските власти.

Специалистите обясниха, че в момента ситуацията е такава, че България има право да получи копия на архивните документи, но не и оригиналите, а оригиналите ще можем да получим когато проблемът бъде решен на междуправителствено ниво.

Архивистите заявиха още, че ще е трудно издирването на всички изнесени документи в руските архиви, защото ние нямаме списъци от наши институции на материалите, които са предавани.