Взрив на самоделно устройство с мощност 7 кг тротилов еквивалент е причинил катастрофата на „Невски експрес".
Това съобщи, цитиран от Новости, шефът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников, който докладва ситуацията на руския президент Медведев.

По-рано бе съобщено, че Националистическата групировка "Комбат 18" е поела отговорността за атентата срещу "Невски експрес".

По данни на РИА Новости на мястото на произшествието се е образувал кратер с размер половин метър на метър, а някои от пътниците са чули силен взрив.

От своя страна, властите в Русия обявиха, че е заведено наказателно дело за терористичен акт, причинил катастрофата.

Последно:
В късния следобед от прокуратурата съобщиха, цитирани от Новости, че на мястото на инцидента са открити фрагменти от взривно устройство.

Председателят на Руските железници Владимир Янукин заяви пред журналисти, че съществуват обективни данни, които дават на следователите основание да разследват версията за избухване на взривно устройство като причина за катастрофата на "Невский експрес", предаде ИТАР-ТАСС.

По последни данни броят на жертвите достигна 30, а 100 души са получили наранявания.

Сред жертвите са шефът на руския държавен резерв Борис Евстратиков и бившият сенатор от Санкт Петербург, в момента шеф на руската пътна агенция Сергей Тарасов.

Според източник от българското посолство в Москва, няма постъпила информация за пострадали българи при катастрофата на „Невски Експрес".

Още
Влак №166 развива 200 км/час и взима разстоянието Москва - Петербург за 4 часа и половина. По разписание той трябвало да бъде в 23.30 (местно време) в Петербург. Около 22 часа машинистът съобщил на диспечера, че влакът е дерайлирал.

 По предварителни данни за влак №166 Москва-Санкт Петербург са били продадени 660 билета.

Катастрофата на „Невски експрес", пътуващ от Москва за Санкт Петербург, стана в петък вечерта. Влакът №166 отпътувал от гара „Ленинградска" в Москва в 19:30 часа (18:30 часа българско време) и трябвало да пристигне по разписание в 23:30 часа в гара „Московска" в Санкт Петербург.

Междувременно руският президент Дмитрий Медведев е провел съвещание за катастрофата на бързия влак.

Държавният глава е изслушал кратки доклади на ръководителите на министерството на извънредните ситуации Сергей Шойгу, на здравеопазването и социалната политика Татяна Голикова и на вътрешните работи Рашид Нургалиев.

Припомняме, „Невски експрес" стана цел на терористичен акт и през 2007 година, като избухна взривно устройство, поставено на линията и задействано при преминаването на влака. Тогава дерайлираха 12 вагона от влака и пострадаха 60 души.

По обвинение за организиране и извършване на атентата бяха арестувани двама души в северна Ингушетия.