Кметът на Варна Иван Портних забрани строителството в курортите край морската столица от 15 май. Забраната засяга извършването на всички видове строителни и монтажни работи на територията на комплексите „Златни пясъци", „Св. Константин и Елена", КК „Чайка" и КЗ „Прибой". Тя ще бъде в сила до 1 октомври, съобщават от местната администрация.

В комплексите се забранява достъпът на тежка строителна техника и на всякакви автомобили със строителни материали. От общината в морската столица уточняват, че изключение се допуска единствено за неотложни аварийно-ремонтни дейности.

За нарушителите са предвидени санкции. С 1000 до 10 000 лв. ще трябва да се бръкнат физическите лица. Глобата за едноличните търговци и юридическите лица ще бъде в размер от 10 000 до 50 000 лева.

От община Варна обръщат внимание, че до 14 май възложителите и изпълнителите на незавършени строежи на територията на комплексите трябва да оградят и обезопасят строителните обекти. Поставените обслужващи обекти извън границата на строителната площадка трябва да бъдат демонтирани. Освен това трябва да бъдат почистени и възстановени нарушените при строителството тротоари и пътни настилки.

Възложителите и изпълнителите се задължават да почистят от строителни отпадъци засегнатите зелени площи. Те трябва да бъдат обработени и засадени с декоративна растителност.

От местната администрация посочват и времето, в което трябва да става изнасянето на строителни отпадъци от строежите в комплексите от 1 до 15 май. То е 8.00 до 10.00 часа сутрин и от 16.00 до 18.00 часа следобед.