Всеки служител, който участва в изборния процес, ще бъде проверяван, обяви главният секретар на МВР Калин Георгиев след заседание на Изборния борд при Министерски съвет.
Той поясни, че около 35 000 служители на силовото министерство ще участват в изборния процес.

Проверката ще бъде направена от МВР на принципа на ротацията.
Георгиев обясни, че ротацията означава завъртане в други региони на полицейски служители, за които има данни, че са обвързани по един или друг начин с лицата, участващи в изборите, т.е. кандидати за народни представители, председатели, секретари или членове на Секционни избирателни комисии.

"Взимаме за база Закона за конфликт на интереси, като изключваме икономическите обвързаности, защото по закон служителите на МВР не могат да развиват икономическа дейност и политическа, защото служителите на МВР по закон са деполитизирани", разясни още Калин Георгиев и добави, че по този начин обект на проверка остава роднинската връзка.

"Директорите и полицейските служители имат териториална компетентност и когато един директор е работодател, той влиза в трудовоправни отношения, той издава наказателни постановления и не бихме могли да извършим такъв тип ротация, заради самата ротация", обясни още главният секретар на МВР.

Иначе ел. захранването и полицейското присъствие в секционните комисии белязаха второто заседание на Изборния борд към Министерски съвет.

Електричеството предизвика сериозното безпокойство на проф. Михаил Константинов, че ще има проблеми с копирането на секционните протоколи, тъй като в голяма част от секциите няма подходящо електрическо захранване. Там крушките им не са като хората,
обясни той.

По-сериозен интерес „предизвикаха" патрулките пред секциите. Част от представителите на Борда припомниха спомените си от последните избори, а именно, че във всяка една секция е имало по една полицейска кола, а според закона полицаят трябва да бъде извикан само при проблем.

Чуха се призиви полицията да не съществува явно в избирателната секция.

Последва реакцията на главния секретар на МВР Калин Георгиев, който обясни, че те стриктно изпълняват указанията на ЦИК с цел осигуряване на обществения ред.
При условия, че ЦИК ни е спуснала дадени искания, ние ги изпълняваме. Ако те пожелаят - има полицейска кола, ако не - няма, отсече Калин Георгиев.

На заседанието присъства и зам.-главният прокурор Ася Петрова, която преди седмици беше натоварена от главния прокурор със задачата да наблюдава изборите.

Тя припомни, че в изборния ден и двата дни преди това пред секциите ще дежурят прокурори, като в дните преди изборите дежурството ще е до 20.00 часа, а на 12 май - до края на изборния ден.
Вече са факт графиците за дежурствата на прокурорите, предстои скоро да бъдат публикувани техните имена, телефони и електронни пощи.

Ася Петрова изтъкна и че за да се гарантира безпроблемното протичане на гласуването, ще се проверяват и анонимни сигнали, съдържащи обаче някаква конкретика.
Калин Георгиев добави и че гражданите могат да използват и спешния телефон 112, когато станат свидетели на извършване на престъпление.

На 22 април пък ще отворим денонощна гореща линия, която е само за сигнали за престъпления срещу избирателните права на гражданите или за смущения на обществения ред в изборния ден, обясни той.
Най-основното е, че органите на МВР и ДАНС няма да извършват самостоятелни проверки, а незабавно докладваме сигналите на прокуратурата, подчерта още главният секретар на МВР.

Калин Георгиев съобщи още, че вече работят по конкретни сигнали за нарушения, имат и постигнати резултати, но не могат да съобщят подробности, предвид образуването на досъдебно производство.