След като днес се проведе изпитът по история на България, първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г. продължава с изпит по биология, съобщиха от Алма Матер.

Днес в 14.00 часа в 255-та аудитория на Ректората Светослава Бърборска от София избра темата, по която ще пишат явилите се на изпита по биология.

От подготвените от изпитната комисия седем теми беше изтеглена: „Молекули, носещи генетична информация - същност, структура и функции".

Теди Йорданова от Враца изтегли вариант № 1 на теста.

1 101 са кандидат-студентите, подали заявления за явяване на изпита днес.

Изпитната програма по биология е съставена въз основа на учебната програма по биология, одобрена от МОМН за VІІІ, ІХ и Х клас на СОУ - задължителна подготовка.

При подготовка за кандидатстудентския изпит могат да се използват учебниците, одобрени от МОМН, които максимално се доближават до учебната програма.

Конкурсният изпит включва: Тестови задачи (30 бр.) от материала за VІІІ, ІХ и Х клас; Тема от учебния материал за ІХ и/или Х клас.

Темата изисква обобщаване на биологични знания, включени в повече от един въпрос от програмата. Писмената работа следва да бъде логично подредена, с ясна структура и да доказва, че кандидат-студентът умее да излага изчерпателно и аргументирано знанията си, като наред с това, притежава необходимата обща, биологична и езикова култура.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Оптометрия; Екохимия; Биология; Молекулярна биология; Екология и опазване на околната среда; Биотехнологии; Биология и химия; География и биология; Биомениджмънт и устойчиво развитие; Биология и английски език; Геология; Физическо възпитание и спорт; Медицинска сестра; Медицинска рехабилитация и ерготерапия.