Гърция няма намерение да напуска европейския валутен съюз независимо от тежката макроикономическа ситуация. Това заяви днес гръцкият външен министър Ставрос Димас, предаде РИА Новости.

„Ние няма да се върнем към драхмата и няма да излезем от Еврозоната. Разбира се ситуацията е изключително сложна, ние преживяваме безпрецедентна ситуация, а гръцкият народ много силно страда", е заявил Димас в интервю за вестник „Вима".

Той е изтъкнал, че Гърция принадлежи към единна Европа и остава там.

Гърция обслужва текущи задължения чрез кредитна подкрепа от ЕС и МВФ, като в замяна правителството прави съкращения на разходите. Бюджетната програма е под заплаха заради лоша събираемост на данъците и рецесия, по-дълбока от очакваната. Очаква се брутният вътрешен продукт на Гърция за 2011 година да се съкрати с над 6 %.

Сега правителството води преговори за прехвърляне на дълга в ръцете на частни инвеститори - програма, известна с названието  е PSI (Private Sector Involvement). Димас припомни, че реализацията на програмата PSI е необходима за получаване на по-нататъшно финансиране от ЕС, което е необходимо, за да бъдат проведени предсрочни избори.

Според Димас програмата PSI не може да се задържа, защото страната няма да издържи на това. Ако правителството не може да организира избори през април, значи е претърпяло неуспех в работата си, смята Димас.