Барак Обама се е върнал във Вашингтон, за да се фокусира върху усилията си за договаряне с републиканците на споразумение за редуциране на дефицита, за да се избегне бюджетна криза, съобщава БиБиСи.

Новият стар президент на САЩ е изправен пред угрозата да съкрати разходите и да увеличи данъците, освен ако не се постигне споразумение.

Републиканците запазиха контрола си в Камарата на представителите след вчерашните избори, но не е такава ситуацията в Сената, където демократите са мнозинство.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Джон Бойнер намекна, че има възможност за компромис, ако президентът се съгласи за реформиране на Данъчния кодекс.

Бойнер, който преговаря с Обама за така наречената „голяма сделка" за съкращаване на разходите, изтъкна, че би приел повишение на приходите като част от реформеното споразумение за данъците.

Преди да отлети от Чикаго за Вашингтон вчера вечерта Обама се е обадил на Бойнер да подчертае нуждата да се постигне бюджетно споразумение, когато започне работата на Конгреса следващата седмица.

Според икономисти, общият ефект от евентуално непостигане на компромисно споразумение може да доведе американската икономика до рецесия.

Според постигнатото споразумение между Обама и Конгреса, съществуващите стимулиращи мерки - данъчни облекчения - ще загубят своята валидност на 1 януари 2013 година. Съкращаването на военните разходи, разходите за образованието и други правителствени ще влязат автоматично тогава в сила, ако Конгресът не действа.

По думите на Бойнер републиканците са готови на компромис дотолкова, доколкото данъчния кодекс бъде реформиран и бъде придружен от промени, от които програмите да се възползват.

Според икономисти, ако нар. фискална скала (fiscal cliff - термин, с който се означава прогнозираното голямо понижение на бюджетния дефицит на САЩ) окаже влияние през януари, може да редуцира БВП на страната достатъчно, че да бутне страната в рецесия през първата година на 2013 година.

Припомняме, вчера Обама спечели нов мандат. Той победи Ромни с 303 електорални вота срещу 206 за Ромни.