Русия, Украйна, САЩ и ЕС за първи път от няколко месеца успяха да постигнат споразумение за ситуацията в Украйна, предаде АП.

Това беше договорено на провелия се днес форум в Женева. Резултатите бяха записани в нарочен документ, обявен като Женевско заявление.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери не пропусна да предупреди, че ако договореното не стане реалност, то САЩ ще въведат нови санкции срещу Русия.

От своя страна Сергей Лавров посочи, че документът предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна. Ще бъдат амнистирани всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.

В същото време Сергей Лавров призова мисията да изпълнява честно и обективно женевското изявление. Участниците в четиристранните преговори за Украйна в Женева се договориха да продължат да се срещат в различни формати.

Обявеният конституционен процес ще обхваща всички обществени групи, ще е прозрачен и ще дава възможност за разглеждане на публични коментари и предлагани изменения. Участниците подчертаха значението на икономическата и финансова стабилност в Украйна и имат готовност да обсъдят допълнителна подкрепа при прилагането на гореспоменатите мерки.

Обама се надява, че Русия ще изпълни споразумението за Украйна, но опитът от миналото го кара да се съмнява в това. Той е обсъдил ситуацията с германския канцлер Ангела Меркел. Обама ясно даде да се разбере, че Белият дом е готов с нови санкции срещу Русия, ако не спазва договореното в Женева.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също приветства постигнато споразумение.

Междувременно проруските сили в Донецк поискаха от властите в Киев да разгонят Майдана в столицата преди те да свалят окупацията.

Документът съдържа призив за широк национален диалог в Украйна, който да включва всички групи от обществото и да бъде прозрачен и отговорен. Според Сергей Лавров сериозна роля тук се пада на ОССЕ.

В Славянск въоръжени сепаратисти влязоха в телевизионната кула, спряха украинските телевизии и пуснаха руски.