Зам.-земеделският министър от квотата на БСП Явор Гечев става временно изпълняващ длъжността шеф на фонд „Земеделие", съобщават от Министерство на земеделието и храните.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие"-Разплащателна агенция Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова са освободени от заеманите постове. Това е станало по време на заседание на Управителния съвет на фонда. От земеделското министерство уточняват, че Гечев ще изпълнява длъжността до назначаване на нов изпълнителен директор.

Припомняме, че вчера министърът на земеделието Димитър Греков отстрани Гечев от Управителния съвет на фонда. Той поиска оставките на Управителния съвет дни след като премиерът Пламен Орешарски го привика на среща с шефовете на разплащателната агенция и те видимо се помириха. Самият изпълнителен директор Мирослав Николов отказа да подаде оставка. В рамките на деня стана ясно, че всички членове на УС на Държавен фонд земеделие (ДФЗ) са подали оставка заради това, че Мирослав Николов не го е направил.

Днес обаче Греков е възстановил на поста Гечев. От червената централа са изненадани от тези ходове и рокади в земеделието в последните дни на управлението на кабинета на Пламен Орешарски, научи News.bg. От „Позитано" посочват, че Гечев трябва да напусне поста си на зам.-министър на земеделието, защото изпада в ситуацията на несъвместимост и не може да изпълнява едновременно длъжността си в МЗХ и да управлява ДФЗ.

От земеделското министерство посочват още, че по време на днешното заседание членовете на Управителния съвет на ДФЗ са гласували отпускането на финансов ресурс в размер на 19 898 793 лева. Той се разпределя по различни схеми на държавни помощи.

Сред тях са държавна помощ за компенсиране на загуби, понесени от земеделските производители за напълно пропаднали площи, държавни помощи, свързани с изпълнение на мерки по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, както и други важни за земеделските производители държавни помощи.