Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов подозира тайни планове за финансирането на здравната система догодина. По този начин той тълкува отказa на информация от страна на здравното министерство по въпроса.

Поискахме среща с Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите, НЗОК. Определихме дата и час, но никой не се яви. По същото време е свикана такава среща в Министерство на финансите и то в последния момент, обясни Райчинов, цитиран от БНР.

Това, което получаваме като информация по странични пътища е, че се готви едно връщане на хаоса от 2010 година и орязване на средствата, които ще влязат в системата и най-вече на средствата, предназначени за заплати на персонала, допълни шефът на БЛС.

Запитан дали срещата не е била осъществена нарочно Райчинов отговори:
Категорично. Прави се нещо тайно, на тъмно и явно не добро, след като толкова се крие. Той бе убеден, че това, което се подготвя, няма да се хареса на никого.

Като че ли в България все още не се разбира, че ние имаме национална, а не държавна каса. Че тя е обществена институция и  финансира здравеопазването, а не министъра на здравеопазването, коментира още той.

Припомняме, преди дни българският лекарски съюз се оттегли от комисиите в здравното министерство и от преговорите със Здравната каса по рамков договор за 2012 г. заради отказа на ведомството да участва в срещата.