Министърът на финансите Владислав Горанов, главсекът на МВР Георги Костов, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, двамата временни синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев и шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков влязоха тази сутрин в КТБ, съобщава БГНЕС.

65 държавни компании съхранявали парите си в КТБ. Още...

Припомняме, в сряда Софийският градски съд (СГС) назначи двамата синдици, посочени от фонда за гарантиране на влоговете. Те разполагаха с 2 дни да встъпят в длъжност, а правомощията на квесторите ще бъдат прекратени. Тези два дни изтичат именно днес. Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) предложи за временни синдици на КТБ АД да бъдат назначени Лазар Илиев и Росен Ангелчев. Седмица по-рано парламентът единодушно създаде фигурата „временен синдик". Това стана възможно с приети промени в Закона за банковата несъстоятелност, които привлякоха вниманието и на премиера Бойко Борисов.

На влизане в сградата на банката на площад „Гарибалди" финансист номер 1 припомни приемането на законодателството, което да уреди статута на временните синдици.

По думите му, отговорността за работата на временните синдици до голяма степен е вече отговорност на правителството. Владислав Горанов обясни, че финансовият министър по закон вече има пряка отговорност да следи за работата на синдиците и да наблюдава редовно отчетите им по отношение опазването на имуществото на банката.

Горанов каза, че още на вчерашната среща са заявили, че могат да разчитат напълно на съдействието на всички държавни органи като изброи и българската прокуратура, и правоохранителните служби. "Така че, ако е необходимо съдействие и информационно обезпечаване, те да могат да имат директни комуникации", подчерта финансовият министър.

Той каза, че ще има и трети синдик вероятно следващата седмица, "ако трябва и четвърти ще има". Обемът от работа, която трябва да бъде извършена, е много голям.

Оттук нататък кабинетът е поставил задачи на синдиците много бързо да започнат отменителните искове срещу всички сделки, за които има съмнения, че увреждат масата на несъстоятелността на КТБ и сделки, които нарушават принципа на равнопоставеност между кредитори, стана ясно малко по-късно от думите на финансист номер 1 в парламента.

Той обясни още, че въпросното нарушаване на принципа на кредиторите е нарушаване и на принципа на финансовата стабилност.

Относно това дали държавата ще проверява произхода на парите на новопоявилия се инвеститор, който купи „Виваком" и „Дунарит", министър Горанов попита: „Как да провериш едно евро като произход, при положение, че би могъл да го получиш на гарата в Брюксел като дарение от някого".

От своя страна зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че прокуратурата и самият той ще окажат пълна подкрепа на синдиците в тяхната дейност. Той подчерта, че е дошъл в КТБ, защото случаят се следи внимателно. Резултатите от работата на синдиците също ще бъде следена.

Сарафов коментира, че ако синдиците установят в рамките на своята работа различни нарушения, например разпиляване на имущество, прехвърляне и трансформация на активи и собственост на банката на различни подставени лица, държавното обвинение няма да се поколебае да образува наказателни производства да повдигне обвинения, било за пране на пари, било за безстопанственост.

Запитан има ли  закононарушения в банката, той отговори, че тепърва ще се установява. Сарафов припомни, че вече се води наказателно производство във връзка с КТБ и не изключи, че „кръгът от обвиняеми лица може да бъде разширен". "Никой не е изключен всеки, който е извършил закононарушения и престъпление ще понесе своята отговорност", каза той. В прокуратурата е получен доклад от квесторите, който тепърва ще анализират.

Сроковете на разследването Сарафов обясни с това, че навсякъде по света такива производства не завършват за два месеца. „Това не е дело за кражба на гума с джанта, това е дело за кражба на банка", коментира той.

По думите му, за да бъде разследването прецизно, да бъде точно, за да бъде подкрепено със съответни доказателства, то трябва да се извършат и съответните действия, включително експертизите. Разследването продължава и се работи изключително усърдно и интензивно. Има и вариант за задочно дело срещу Цветан Василев. Той в момента в провлечен задочно като обвиняем, няма да се поколебаем да го изправим задочно и пред съда, категоричен е Борислав Сарафов.

Временните синдици в Корпоративна търговска банка (КТБ) Лазар Илиев и Росен Ангелчев вече са вписани в Търговския регистър. Имената на квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчева са заличени.

Очаква се днес да се събере и петчленният състав на Върховния административен съд по делото за отнемането на лиценза на КТБ. Очаква се да бъде обсъдено искането на Менко Менков - адвокат на фирма "Бромак" на Цветан Василев, който настоя за отводите на председателя на ВАС Георги Колев и на съдията-докладчик по делото Росен Василев.

Припомняме, Менков е мотивирал искането си с това, че Колев щял да оказва въздействие върху състава. От своя страна пък шефът на ВАС отказва да си направи отвод по делото за лиценза на КТБ.