Словесен сблъсък на тема "за или против задължителния имунизационен календар" се разрази в ефира на bTV. На противоположни мнение в спор влязоха Станислава Григорова от Фейсбук групата, която наскоро се обяви против задължителната ваксинация на децата, чиято позиция беше подкрепена от председателят на пациентската организация "Заедно с теб" - Пенка Георгиева. За да защити тезата, че ваксините са нужни, в студиото беше д-р Атанас Мангъров - директор на детската клиника по инфекциозни болести към Инфекциозна болница в София.

Д-р Мангъров изтъкна, че в много страни, в които имунизирането е препоръчително, има по-високо покритие сред децата, отколкото у нас, където ваксини се поставят задължително. Трябва да се разбере, че ако ваксини не се правят, децата ще се разболяват, предупреди имунологът. Той даде пример с ваксината за рака на маточната шийка, която е препоръчителна и безплатна у нас. Родителите се споразумяват с лекаря и правят ваксина на дъщерята. До момента 20% от децата са ваксинирани. В Монтана за първите 5 месеца бяха ваксинирани 4 деца, отбеляза статистиката Мангъров.

Пенка Георгиева веднага контрира, че дебатът не е за препоръчителните, а за задължителните ваксини, които се поставят на децата.

Европейското законодателство не вменява задължителност и ние не сме длъжни да се ваксинираме, категорична беше тя и попита защо, след като имунизацията е задължителна, у нас покритието достига до 91%, и къде е държавата в случая.

В този тон продължи Станислава Григорова като изтъкна, че отвореното писмо, инициирано във Фейсбук, е подписано от родители, които ваксинират, но и такива, които не ваксинират децата си. Ние си търсим правата - това е наше европейско право. Не спорим за или против ваксините. Притеснени сме от това, че няма връзка между пациенти, лекари и Министерството на здравеопазването. Когато родителите отидат да слагат ваксина, те са притиснати, лекарите не отговарят на въпросите им, държат се авторитарно, алармира Григорова.

На свой ред Пенка Георгиева отново обърна внимание, че в момента има експериментална ваксина, която се поставя у нас, и която не е пробвана на недоносени и деца с имунодефицит. Да каже държавата безопасна ли е ваксината, настоя председателката на "Заедно с теб".

Не говорете за неща, които не разбирате, възрази д-р Мангъров. Ваксината не е експериментална а е нова, има разрешение за употреба от Европейската медицинска агенция. Вие не разбирате! Недоносените деца не се нуждаят от специални ваксини. Те се ваксинират, когато стигнат до възраст за имунизиране, според преизчисление, възмути се експертът и изтъкна, че дебатът в студиото не е компетентен.

Пенка Георгиева извади нов аргумент и срещу това  - че майки се притесняват именно от грешното преизчисляване на възрастта за имунизиране на недоносените децата.

Тя отново беше подкрепена от Станислава Григорова, която заяви, че нежеланите ефекти от ваксинирането варират от обриви до спешни случаи, но обърна внимание, че у нас липсва информация за увредите от имунизацията. Това не е ли странно, попита Григорова и категорично заяви: Не можем да работим със страха на хората и да ги плашим, за да са здрави и живи.

Това категорично не са фармацевтични лобита. Това са заболявания, от които се умира, предупреди д-р Мангъров, което пък даде повод на Фейсбук-активистката да обвини него, а и лекарите по принцип - вие ни плашите със смърт! Григорова даде пример със собствената си майка, която има много по-малко на брой ваксини от детето й, но е добре. Има живи хора и без ваксини. Баби и дядовци - майка ми няма тези ваксини, които трябва да сложа на моето дете. Тя заплаха ли е за обществото?!

Многократно сме обяснявали за ползите от ваксинирането на редица семинари, на които г-жа Пенка Георгиева е била, но нищо не е разбрала, затова се нарежда до ретроградни организации като Българското хомеопатично общество, избухна д-р Мангъров и подкрепи думите си, изтъквайки, че ние сме държава, в която се прави протест за разрешаване на тютюнопушенето. Ние искаме да сме болни. Системата може да понесе няколко неразумни майки и няколко неваксинирани рома, защити позицията си имунологът и даде за пример проблемът с епидемията от морбили, който по думите му бил заради липсата на ваксини при циганите, и който се решил с назначаването на здравни медиаторите.