Над 11 милиона лева по седем проекта са нужни на община Кърджали за преодоляване на последствията от бедствието от началото на март месец.

Проектите на общината бяха представени пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане от кмета Хасан Азис днес, съобщава БТА.

Поисканите средства са за укрепителни и възстановителни дейности по активизирали се свлачища и срутища в общината след бедственото положение в началото на март.

Проектите ще бъдат изпратени до края на работния ден, заедно с докладни за отпускане на 335 хил. лв. за снегопочистване по време на снежното бедствие и 250 хил. лв., с които да бъдат обезщетени собствениците на умрели животни.

Най-голямата поискана сума е за укрепване на свлачището в с. Сипей - 9 млн. и 218 хил.лв. За срутище в землището на с. Пъдарци ще бъдат поискани 1 млн. 670 хил.лв., а за пропадането на земна маса в кв."Веселчане" в Кърджали до блок 15 - 413 хил. лв.

Хасан Азис уточни, че свлачищните процеси на територията на общината продължават, като се разширява обхвата на засегнатите територии. Свлачището в с. Сипей от 19 хил. кв. м вече е близо 30 хил. кв.м.