Министърът на земеделието Десислава Танева ще предложи за директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов, информира БНР.

Припомняме, че Румен Порожанов е бил начело на разплащателната агенция и преди по времето на ГЕРБ, а в края на август 2013 г. напусна ДФЗ. Преди да седне на шефския стол във ведомството пък беше началник на кабинета на финансовия министър от първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков. Беше и служебен министър на финансите в служебния кабинет на проф. Георги Близнашки.

По-рано днес обаче стана ясно, че съдът е възстановил като директор на фонд "Земеделие" Мирослав Николов, който си тръгна от там със скандали между него и министъра на земеделието от кабинета "Орешарски" Димитър Греков.

Днес Танева и нейният заместник, отговарящ за горите, Георги Костов представиха новите мерки срещу незаконната сеч.

Мерките, които МЗХ предвижда, трябва да бъдат въведени ускорено и до юни догодина да дават вече резултати. Ще бъдат създадени 137 мобилни групи за цялата страна. Те ще бележат отсечените трупи с нови пластмасови уникални маркировки. Освен това ще се въведат и електронни фишове. По този начин се очаква да се намали с 20 процента незаконната сеч и съответно да се увеличат приходите за държавата с толкова процента.

Мерките ще се въведат най-напред в държавните гори, а по-късно ще станат безплатни и задължителни и за частните гори. Отделно след промяна в нормативната уредба, която ще бъде инициирана до края на годината, ще се създаде регистър на имащите право да секат и всеки, който веднъж вече е хванат да сече незаконно, ще бъде с отнето разрешително.

Интересно е още, че от 8 млн. кубични метра сеч годишно - 1-2 млн. кубика са незаконно отсечени. Най-много се сече промишлена дървесина и дървесина за огрев.