Парламентът отложи отново гласуването на второ четене на текстовете от законопроекта за пряко участие на гражданите в управлението.

Те са свързани с необходимия брой подписи за задължително произвеждане на национален референдум, както и при какъв процент участие на гражданите в гласуването референдумът да се счита за легитимен.

Предложението за отлагането на гласуването на спорните текстове беше направено от народния представител от ДПС Четин Казак, съобщи БНР.

Преди това Лютви Местан предложи национален референдум да се счита за легитимен, ако в него са участвали не по-малко от участвалите на последния национален вот. Според предложението му местен референдум трябва да се счита за легитимен, ако в него са участвали не по малко от участвалите на последните местни избори.  

За прието предложението, подложено на референдум, трябва да се счита, ако повече от половината са гласували "за".

Според Любен Дилов от ПГ "Движение Напред" това е най-разумният праг на обществен интерес, с който референдумът трябва да бъде приет.

Национален референдум ще се произвежда за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание.

Чрез национален референдум няма да могат да се решават въпроси от компетентността на Велико Народно събрание, за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски, за държавния бюджет, въпроси за правилата на вътрешната организация и дейността на Народното събрание.