От фонд „Земеделие" отрекоха да носят вина за забавянето на подписването на документите за местните инициативни групи или така наречените МИГ-ове. Причината е нов регламент, който е влязъл в сила, обясни зам.-изпълнителният директор на фонда Виолета Александрова, цитирана от БНР, в отговор на твърдения на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми.

Александрова подчерта, че новият регламент вече е в сила и настоящата наредба, по която са приети проектите, не отговаря на изискванията.

Вината по отношение на това, че не сме подписали проектите, не е наша", категорична в Виолета Александрова. „Ако миналата седмица и по-миналата седмица и в последните няколко седмици не се правеха седем Управителни съвета, за да се махне ръководството на фонд „Земеделие", тези договори вече щяха да са си при бенефициентите. Ние сме си спазили абсолютно всички срокове в съответствие с наредбата", възмущава се тя.

Виолета Александрова каза още, че финансирането на джипове и яхти през фонда е било с не повече от 30 000 лева, което е било и в съответствие с наредбата. Александрова каза, че анекси на бюрото й няма. Те са качени на сайта на фонд „Земеделие". Тя се надява по мярка 121 Земеделското министерство да разреши прехвърляне на пари от гаранционния фонд.

По думите на Александрова към настоящия момент цялата институция в а абсолютен ступор, тъй като е взет достъпът на ключови експерти до компютърната система на фонда.

Разпорежда се зам.-директор на Фонда от квотата на Движението на права и свободи с неясно каква заповед. Не се допускат изпълнителните директори на фонд „Земеделие" в сградата на Фонда. Апелирам наистина хората, от които зависи това нещо, да вземат отношение, тъй като тези проекти, разгледани, готови, напечатани, в един момент ще се окаже, че целият този труд е бил абсолютно напразно през последните месеци", призова още Виолета Александрова.