САЩ заявиха готовност да окажат помощ на Ирак в борбата срещу екстремистите от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта", предадоха информационните агенции.

Джихадистите превзеха градовете Мосул и Тикрит, и планират да превземат столицата Багдад.

Агенция „Франспрес"  предаде, че иракските власти са се обърнали с молба за помощ към администрацията на президента Барак Обама, като са поискали да бъде разгледана възможността за включване на американски безпилотни самолети в боевете.

В изявление на Държавния департамент се посочва, че са проведени консултации между правителствата на Ирак и Турция, както и че американската страна е готова да предостави всякаква помощ, каквато е необходима.

Иран, който е сред съюзниците на иракското правителство, доминирано от шиити, призова международната общност да помогне на Багдад в борбата срещу джихадистите.

Междувременно британският външен министър Уилям Хейг заяви в интервю пред Би Би Си, че действията на джихадистите в Ирак са илюстрация за това как конфликтът в Сирия подкопава стабилността на съседните държави.

Той призова иракските власти да  проявят политическо единство и обеща на Багдад помощ в борбата с тероризма.

Групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта" е бивша част от „Ал Кайда", която започна да действа самостоятелно. Та е сред факторите на нестабилност и на територията на Сирия.