Новият турски президент Реджеп Тайип Ердоган прехвърли „топката" за решаване на кипърския въпрос към Гърция, а също така поиска по-активни действия от международната общност. Това стана по време на първата му визита в чужбина като държавен глава, а именно в Северен Кипър, съобщава кореспондентката на БНР в Кипър.

В първите си изявления след пристигането си в признатата само в Анкара Севернокипърска турска република, Ердоган подчерта, че кипърският проблем може да бъде решен в много кратък период от време, ако Гърция като гарант изпълни своите задължения, както това прави Турция.

Новият турски президент обяви, че Кипър е най-важната точка в дневния им ред. По думите му кипърските турци търсят справедливо решение, но противоположната страна не показва готовност за компромис. Реджеп Тайип Ердоган е на мнение, че за разлика от Северен Кипър, Южен Кипър, както той нарича Република Кипър, никога не е имал положителен подход към кипърския проблем.

Той е убеден, че решението е възможно само ако и двете - северната и южната част на Кипър покажат добрите си намерения. Турският президент очаква от Гърция като страна-гарант да бъде по-ефективна в това отношение.

Ердоган отново подчерта позицията на Анкара, че тя никога няма да забрави кипърските турци. Като част от нейните грижи той посочи проектите за прехвърляне на вода и електроенергия от Турция към острова. Спазването на човешките права, върховенството на закона и икономическото развитие правят Севернокипърската турска република пример за света, заяви турският президент. Той увери, че с доверието и подкрепата на Турция, турските кипърци ще живеят свободно и ще бъде гарантирано бъдещето им.

Визитата на новия турски президент в окупираните територии в Северен Кипър днес продължава около 9 часа. След пристигането си Ердоган положи венец и се поклони на гроба на Рауф Денкташ, основател и първи президент на самообявилата се Севернокипърска турска република. Последваха разговори с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу, представители на т. нар. парламент и правителство, лидери на политическите партии. Програмата включва и среща с командването на турската армия в окупираните територии.

От своя страна политиците в Кипър осъдиха посещението на турския президент в окупираните територии. Представители на правителството и политическите партии в Кипър го оцениха като провокативно, което демонстрира експанзионистичните намерения на Анкара и не подкрепя усилията за решаване на кипърския проблем, особено в навечерието на третия кръг преговори между лидерите на двете общности.