Британска ядрена подводница е претърпяла поражения за 500 хиляди лири при сблъсък, докато е следяла руски плавателни съдове, пише „Дейли мейл".

5 300-тонната подводница HMS Talent е върната на док заради повреда в корпуса и най-вероятно няма да оперира в продължение на няколко месеца. Кралският ВМФ на Великобритания води разследване по случая.

Официални представители от военното министерство на страната обявиха, че подводницата се е ударила в „плаващ лед", а не в руска подводница.

Източници от ВМФ разкриха, че ремонтът ще струва 500 хиляди лири и добавиха, че подводницата се е ударила, докато е излизала на повърхността.

При инциденти по време на Студената война ВМФ на Великобритания замазвал положението като казвал, че подводницата се е ударила в лед, но по-късно станало известно, че някои път причината е удар в друг морски съд.

През 1981 година екипажът на HMS Sceptre е бил задължен да каже, че се е ударил в айсберг след сблъсък с руска подводница K-211.

HMS Talent, която е на въоръжение от 1988 година, се използва за атаки срещу кораби и други подводници, също така и за разузнаване. Тя е снабдена с ракети "Томахоук", камери и термален перископ.