Имами и мюсюлмани от цялата страна идват на 29 юли в София за национален протест на жълтите павета срещу съдебното решение, възстановило Недим Генджев като председател на Висшия мюсюлмански съвет.

Това стана ясно след приключилия в Симитли протест на мюсюлманите от Пиринския край. Не се случи очакваното цял ден блокиране на магистралата Е-79 към Кулата, макар че полицейски екипи бяха отцепили пътния възел край Симитли на международната магистрала.

По-рано днес от Главното мюфтийство отправиха призив за обективно отразяване на протеста, на мюсюлманската общност по въпроси, касаещи религиозните свободи и правата на българските граждани.

Районният мюфтия Айдън Мохамед обясни пред news.bg, че от ръководството са депозирали в общината уведомление за организираната акция, т.е. те са изпълнили задълженията си по Закона за митингите.

Това обаче, което е последвало е, че от органите на властта, включително и местни полицаи, са започнали да привикват организаторите и да ги предупреждават да се откажат от протеста

От общината са предупредили още при внасянето на уведомлението, че ще променят мястото на протеста.

Айдън Мохамед изрази недоволството си, че с действията си полицията нарушава чл. 4 от Закона за манифестациите и пречи на гражданите свободно да изразяват мнението и позицията си.

На въпрос на news.bg протест и блокиране на пътя ще има ли, Айдън Мохамед посочи, че това ще се види на място и зависи от решението на имамите.

Ние само изпълняваме това, което имамите искат", каза Мохамед.