61 деца от Дома за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски  грижи, "Щурче" гр.Средец ще посрещнат зимата на топло и уютно място.
До настъпването на  студения сезон социалното заведение ще бъде с изцяло нова PVC дограма.

Това стана ясно след среща на депутата от ДПС Фатме Илияз и директора на Дома Николина Колелиева.

Народният представител се ангажира да осигури подмяната на 160 квадратни метра дограма, както и да контролира лично как върви ремонта. Сградата е строена през 1973 г и оттогава са извършвани само козметични ремонти .

"Постройката не е в цветущо положение, но най-големият ни проблем е дограмата, която е стара и изгнила и през зимата духа, а така се увеличават разходите за отопление", каза шефката на Дома.

Дом „Щурче" е на държавна издръжка, доскоро сградата е била общинска  и това причината години наред социалното заведение да не получава средства за ремонти, обясниха от ръководството.
Постройката е деактувана и прехвърлена към МОН.


"Ще направя всичко възможно за децата да бъдат  осигурени нормални условия на живот, обещавам, че ще подменим дограмата преди застудяването. Така ще се намали с 30% от разхода на гориво" - каза Фатме Илияз.

Настанените деца са на възраст от 3 г до 7 г. Най -малките идват от Дом „Майка и Дете".
7 от живеещите в Дома са деца с психични заболявания. 245 хил. 927 лв. е издръжката на социалното заведение за 2006 година - парите отиват основно за храна, отопление,ток, вода и лекарства.

На спонсори се разчита за играчки, дрехи и екскурзии. За възпитаниците на Дома се грижат 36 души персонал, лекар, стоматолог и 2 медицински сестри.