Доскоро името "Гърция" се свързваше най-вече с мисълта за лято, плаж, море. Днес асоциациите са други - криза, протести, затъване. Лошото е, че измъкването от това затъване зависи именно от туризма. А той е пред гибел, коментира "Дойче веле".

По това време на годината заведенията в Атина са обикновено препълнени. Но повечето маси в таверната в Плака, квартала под Акропола, са празни. Туристите бойкотират Гърция, от което столицата страда особено тежко. Хотелиери и ресторантьори са в отчаяние, но те не винят правителството, а демонстрантите: "През последните месеци ние сме постоянно в новините, а това е лошо, много лошо за туризма" - казва Георгиос Тцакирис, който е председател на Гръцката камара на хотелиерите: "Ние не можем да искаме от хората да престанат да демонстрират. Но със сигурност можем да настояваме да се въздържат от актове, петнящи имиджа на Гърция", допълва Тцакирис и припомня, че по време на последната обща стачка дори бяха убити трима работници, което също се отразява върху туристическия бизнес.

Той е все пак оптимист: "Гърция е известна като безопасна страна. И тя си остава такава. В момента изживяваме наистина финансова криза, която отчасти се превърна и в социална криза, но мисля, че тя скоро ще отмине."

Според туристическата компания "Томас Кук" броят на английските заявки за почивка в Гърция са намалели с 24 процента, а германските дори с 30 процента. На всичко отгоре чуждестранните туроператори притискат гръцките хотелиери да намалят цените си с 20 процента.

Засега стачките и протестите не се отразяват върху правителствената програма за строги икономии. Само че негативното отражение върху туризма ще намали постъпленията на държавата, а това от своя страна може да накара МВФ да постави още по-строги условия, когато дойде ред на следващия транш от международната финансова помощ.

Ето какво казва Димитрис Контогианис, който е икономически анализатор и вестникарски коментатор: "Ако Гърция не изпълни поставените задачи, тогава те ще настояват за допълнителни мерки за постигане на финансовите цели. Това е ставало в други страни, където МВФ е действал, така че не виждам защо трябва да бъде по-различно сега в Гърция."