САЩ са подслушвали телефона на германския канцлер Ангела Меркел от 2002 година, според статия на списание „Шпигел", отбелязва БиБиСи.

В германската публикация се отбелязва информация от секретни документи на Агенцията за национална сигурност на САЩ, която показва, че телефонът на Меркел е в списък за подслушване от 2002 година, когато тя все още не е била канцлер на Германия.

Номерът й все още е бил в списъка през 2013 година.

Германското списание отбелязва, че естеството на подслушването на телефона на Меркел не е ясно от документите. Има вероятност разговорите на канцлера на Германия просто да са записвани и след това оценявани.

Припомняме, в петък Германия и Франция поискаха да подпишат споразумение със САЩ до края на 2013 година, което да принуди Вашингтон да спре да ги шпионира. Скандалът се разрази, след като беше публикувана информация в сряда, че е бил подслушван телефонът на Меркел и че обект на следене са били милиони германци, французи и италианци от страна на САЩ.

През следващите седмици Германия изпраща топ разузнавачите си във Вашингтон, за да установят реалната ситуация с подслушванията.

Смята се, че телефонът на Меркел е бил подслушван от американското посолство в Берлин. Ако съществуват такива бази за подслушване в американското посолство, то това ще доведе до сериозно разклащане на отношенията между европейските държави и САЩ.

Според документите, публикувани от „Шпигел", има около 80 центъра за подслушване по света, като 19 от тях са в европейски градове.

Правителството на САЩ има шпионска база и във Франкфурт, отбелязва списанието.

Според кореспондент на БиБиСи в Берлин скандалът е причинил най-големият дипломатически спор между Германия и САЩ.

Меркел, американофил, който спечели американският президентски Медал на свободата през 2011 година, обяви, че е шокирана от това, че Вашингтон може да се обвърже с такъв тип шпиониране на съюзници.

Според германско издание Обама е знаел за следенето на телефона на Меркел от поне от 2010 година, въпреки че й казал, че не е бил информиран.

"Билд ам Зонтаг" се позовава на американското разузнаване, че шефът на Агенцията за национална сигурност Кийт Алекзандър е уведомил Обама за операцията срещу Меркел през 2010 година.

Обама не прекрати операцията, а настоя да продължи", подчертава изданието, позовавайки се на високопоставен представител.