За трети пореден път София е домакин на 7-мото национално състезание по основни познания за исляма, организирано от главното мюфтийство. Днес е финалният кръг на най-добрите преминали през летните курсове по Коран.

Преди началото на състезанието децата се снимаха със своите духовни водачи. Състезанието традиционно започна с българския химн и химна на ЕС. Имамът на софийската джамия Шенол Кензим прочете знамение от свещения Коран.

Гости на състезанието са главният мюфтия Мустафа Хаджи, председателят на висшия мюсюлмански съвет Шабан Али Ахмед, дипломати, политици и общественици.

Приветствие към участниците и гостите отправи районният мюфтия на София Мустафа Избишт Али.
„Добре дошли! За нас е изключителна радост и чест за трета година районното мюфтийство в София да е домакин на такова високо събитие", заяви той и подчерта, че днес децата ще представят всичко, което са научили в летните училища по Коран.

Мустафа Избишт Али се обърна и към децата с думите: „Още със записването си в летните коран курсове вие сте победители". Той им пожела Всевишният да е доволен от всички тях.

Думата за приветствие взе и палестинският посланик у нас Ахмед Ал Махбух, който започна словото си с напътствие за богоязливите. „Мир на всички вас", пожела той.

Палестинският посланик обясни на участниците конфликта между Израел и Палестина, където години наред, по думите му, ислямски християнски светини са поругавани, като според него опитите за заличаване на ислямските светини започнали след окупацията на Йерусалим през 1967 година.

Той обясни, че на ислямските гробове се слагали еврейски знаци, за да се представи фалшифицираната картина, че това са еврейски гробове. Той обясни, че израелски булдозери унищожили най-голямото излямско гробище в Йерусалим, за да построят парк-музей на толерантността.

Той се оплака и от поругаването на джамията Ал Акса, както и че стената на Бурак е превърната в стена на плача. Палестинският посланик подчерта, че Йерусалим е градът, в който пророкът Мохамед е извършил своето чудотворно пътуване. Той обясни още, че миналата година над 1000 пъти е забранено на мюсюлманите да се молят в храма на Ибрахим в Хеброн.

Той призова децата да се отправят на поклоническо пътуване до Йерусалим.

Посланикът на Палестина засегна и темата Сирия. Палестина е против каквато и да е външна намеса в Сирия, категоричен е той. Според него за Сирия е нужно политическо решение, което да обедини всички политически сили в страната.

Той призова българските мюсюлмани да помогнат с каквото могат на сирийските бежанци в България и да облекчат с каквото могат техните страдания. На децата пък пожела да спазват учението на Корана.